Start Deserti Jež rolat

Jež rolat

jez
Priprema:
Kora:
1. Čvrsto umutiti 8 belanaca pa postepeno dodavati 8 kašika šećera, neprestano muteći.
2. Zatim dodati 8 žumanaca, pa sve dobro sjediniti. Na kraju polako umešati 8 kašika brašna pomešanih sa praškom za pecivo.
3. Smesu za rolat sipati u prethodno podmazan pleh, pa peći na 200 °C 20 minuta.
4. Koru uviti u vlažnu krpu i ostaviti tako da se hladi.
5. Ohlađenu koru staviti na tacnu pa je na više mesta izbušiti viljuškom i natopiti je čašom gustog soka (breskva ili kajsija) pa sačekati da sve upije.

Fil 1:
1. Pola margarina dobro umutiti sa 250 g šećera u prahu.
2. Dodati 3 žumanceta i miksati dok se ne dobije fin krem.
3. Odvojiti malo više od trećine fila.

Fil 2:
1. U preostali fil dodati 300 g mlevenog keksa i uz mešanje polako dodavati 2 čaše gustog soka, kako se fil ne bi previše razredio.
2. Od ovog fila ostaviti 6 kašika za dekoraciju.

Finalni postupak:
1. Koru premazati filom I, pa filom II.
2. Uviti je u rolat pa ga premazati preostalim filom.
3. Na kraju rolat premazati šlagom.

Recept Jelice Gligorijević iz Pančeva
Recept Jelice Gligorijević iz Pančeva