Sastojci:
9 belanaca
10 kašika šećera
12 kašika mlevenih lešnika
1 kašika brašna
½ praška za pecivo
Fil od jagoda
450 g jagoda
150 g šećera
100 ml vode + 15 kašika
2 pudinga od jagoda
10 g želatina u prahu
Fil od vanile
9 žumanaca
150 g šećera
1 vanil-šećer
3 kašike gustina
3 kašike brašna
500 ml mleka
200 g margarina
Čokoladna glazura
100 g čokolade
50 g margarina
Dekoracija
400 ml šlaga
Priprema:
Kora
1. Belanca zajedno sa šećerom umutiti u čvrst sneg.
2. Potom dodati brašno, prašak za pecivo i mlevene lešnike te polako promešati.
3. U okruglom kalupu za tortu na 180˚C ispeći koru. Pečenu koru poprečno preseći napola.
Fil od jagoda
1. Sjediniti 100 ml vode, šećer i izmiksane jagode pa kuvati dok se šećer ne rastopi.
2. Posebno sjediniti 15 kašika vode, puding od jagoda i želatin, pa izmešati i sipati u ključalu masu. Kuvati dok se ne zgusne.
Fil od vanile
1. U manju šerpu sipati 350 ml mleka i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa šećerom, žumancima, vanil-šećerom, gustinom i brašnom. Dodati u ključalo mleko i prokuvati.
3. U ohlađeni fil dodati omekšao margarin i umutiti.
Finalni postupak
1. Polovinu kore vratiti u kalup za tortu pa preko nje sipati ½ mlakog fila od jagoda i ostaviti da se stegne.
2. Zatim, naneti fil od vanile i preliti ½ glazure od čokolade (čokoladu otopiti sa margarinom). Postupak filovanja ponoviti još jednom.
3. Kada se torta stegne, izvaditi je iz kalupa i premazati šlagom od slatke pavlake.