Sastojci:
350 g brašna
25 g kvasca
50 g oštrog brašna
2 jajeta
50 ml maslinovog ulja
80 g maslina bez koštica
80 g oraha
so, biber
700 g svežeg sira
1 pavlaka
100 g praške šunke
100 g dimljenog sira
1 kašika ljute paprike
nekoliko rotkvica
1 veza peršuna
Priprema:
1. U 200 ml mlake vode dodati kvasac, kašičicu brašna i soli te ostaviti da nadođe.
2. U odgovarajućoj posudi pomešati brašno, jaja, ulje i nadošao kvasac, zamesiti testo i ostaviti 2 sata da naraste.
3. Masline i orahe iseći na krupnije komade pa dodati u nadošlo testo, pobiberiti i promešati.
4. Testo staviti u kalup prečnika 24 cm, ostaviti na toplom da dvostruko naraste i peći na 180ºC 40 min.
5. Kada se testo prohladi, preseći ga na tri dela.
6. Dimljeni sir izrendati, a svež sir i pavlaku umutiti pa podeliti na tri dela i u jedan deo dodati mlevenu papriku.
7. Venac filovati sledećim redosledom: kora, fil, praška šunka, kora, fil sa paprikom, dimljeni sir, kora, fil.
8. Venac ukrasiti maslinama, peršunom i rotkvicama.