Telu je posle jake hrane neophodno čišćenje od nagomilanih toksina. Napici od raznog voća i povrća jačaju imunitet i sprečavaju pojavu nekih bolesti
Brojna slavlja, ali i jača hrana koju tokom zime češće jedemo, mogu da opterete organizam. Da bismo malo pročistili organe za varenje, počastite ih u narednom periodu sveže ceđenim sokovima iz voća i povrća. Ovi napici oslobađaju organizam od nagomilanih toksina i regenerišu ga, a ujedno jačaju imunitet i, u nekim slučajevima, mogu da preduprede nastanak kancera.
ŠARGAREPA
Sadrži betakaroten, folnu kiselinu, vitamine C, B i E, kalijum, fosfor, magnezijum i kalcijum, i idealan je pomoćnik u očuvanju lepote kože, noktiju i kose. Vitamin A podstiče rast ćelija i zato se preporučuje deci. Sok od šargarepe stimuliše deobu i rast ćelija, normalizuje razmenu materija i hemijsku ravnotežu u organizmu, povećava imunitet i oštrinu vida. Ima dosta prirodnog šećera, pa treba da se razredi sa vodom u odnosu 1:1. Preporučuje se da se 150 ml sveže ceđenog soka od šargarepe pije ujutru pre doručka. Kako ovaj napitak uništava bakterije, svaki gutljaj može malo da se zadržati u ustima.
Za osveženje: u sokovniku iscediti 2 šargarepe, jabuku i parče celera.
Za jačanje: u sokovniku iscediti 2 šargarepe, 2 cvekle, limun. Dodati malo peršunovog lista, kašičicu susama i kašičicu matičnog mleča.
JABUKA
U vlaknima jabuke nalazi se pektin koji čisti jetru i creva i obnavlja crevnu floru. Apsorbuje otrove iz creva što olakšava čišćenje krvi i kože, a poboljšava i izlučivanje mokraćne kiseline. Zahvaljujući obilju vitamina i minerala, čuva srce i krvne sudove, a pomaže i da se snizi visok nivo holesterola.
PARADAJZ
Ima dosta likopena koji štiti od raka i bolesti srca, a preporučuje se i onima koji žele da preveniraju loše efekte UV zračenja na kožu. Podstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca i pravilan rad pankreasa pa je koristan osobama koje pate od anemije i opet dijabetičarima. Obiluje kalijumom i vitaminima C i E, pa utiče na pravilan rad srca, organe za disanje a pravi je melem i za nerve. Kada se pije tokom dijete razređuje se u odnosu 1:2 (1 dl soka, 2 dl vode). Za skidanje viška kilograma preporučuje se kombinacija jabukom, tikvicama i limunom, u odnosu 2:4:2:1.
CVEKLA
Ovaj sok oslobađa organizam otrovnih materija. Bogat je vitaminima i mineralima, pre svega fosforom, kalijumom i sumporom, koji su značajni za proizvodnju eritrocita. Ima dosta magnezijuma, jača nervni sistem i otklanja nesanicu i nervozu. Povoljno utiče i u slučajevima poremećaja menstruacije, visokog krvnog pritiska, reumatizma i tegoba koje se javljaju u klimaksu. Prija ako se pije u kombinaciji sa sokom od jabuke i limuna i to u odnosu 1:3:1. Preporučuje se da se dnevno pije čaša soka od cvekle, najbolje uveče.
Za čišćenje organizma: u sokovniku iscediti po jednu cveklu, šargarepu, paradajz, limun i dodajte šaku listova spanaća.
ZELENI SOK OD ŽITA
Sok od žita jača imunitet, olakšava probleme sa varenjem, obavlja temeljnu detoksikaciju organizma, uništava štetne a vraća snagu korisnim bakterijama, povećava vitalnost, pomaže u rešavanju problema sa suvišnim kilogramima. Sadrži vitamine A, C, E, K i B, ali i vitamin B17 koji dokazano uništava ćelije raka. Starijima otklanja karakteristično usporeno kretanje i povećava stabilnost, smanjuje bolove u mišićima i zglobovima zbog promene vremena, povećava fizičku snagu i vitalnost.
KUPUS
Listovi kupusa sadrže kalijum, kalcijum, sumpor, gvožđe i selen, koji štite od kancera, a povoljno utiču i na sluzokožu želuca i creva i sprečavaju nastanak čira. Kupus obiluje i vitaminima C, B, E i provitaminom A. Sok od kupusa ima jak ukus, pa se preporučuje da se uzima sa sokom od jabuke i šargarepe.
Napomena: Ako nemate kupus možete da napravite sok od kelja koji ima sličan sastav i delovanje.
Sok od sirovog krompira obiluje vitaminima C, B i K, kalcijumom, kalijumom, gvožđem i magnezijumom. Povoljno deluje na organe za varenje, naročito u kombinaciji sa sokom od šargarepe. Umiruje čir na želucu, hronični gastritis, gorušicu, gasove, zatvor, kolitis. Može da se pije samo sok od krompira ili u kombinaciji sa šargarepom i kupusom.
Napomena: ovaj sok može da se pije od jula do februara, jer se kasnije u klicama i zelenoj ljusci nagomilava otrovna materija solanin.
CELER
Sok od celera sadrži vitamine A, C, B1, B2, B6 i C kao i kalijum, folnu kiselinu, kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor, natrijum i esencijalne aminokiseline Ovaj napitak povećava tonus, poboljšava apetit, povoljno utiče na normalizaciju temperature tela i ima diuretički i laksativni efekat. U kombinaciji sa sokom od šargarepe učestvuje u obnavljanju nerava. Posebno se preporučuje osobama sa viškom kilograma koje imaju poremećenu razmenu materija u organizmu, ali i onima koji se brzo zamaraju. Preventivno treba uzimati jednu do dve kašikice soka od celera, tri puta dnevno pola sata pre jela.
SAMO SVEŽE
* Prednost u pripremanju sokova imaju kvalitetni sveži plodovi, a najbolji su oni koji rastu u našem podneblju
* Namirnice ne morate da ljuštite, jer se najviše dragocenih materija nalazi upravo u ljusci
* Iscedite samo toliko voća, koliko ćete u tom trenutku da popijete (izuzetak je sok od cvekle)
* Isceđeni sok odmah upotrebite, ne odlažite u frižider
* Sokovnik dobro očistite posle svake upotrebe
Izvor: Novosti.rs