Zahvaljujući neobičnoj boji i opsegu glasa, Snežana Berić poznatija kao Ekstra Nena uspešno se ogledala u različitim muzičkim žanrovima izvodeći koncertni repertoar na nekoliko svetskih jezika. Snimila je jedanaest albuma, a zapažen uspeh postigla je na reprezentativnom nastupu na Pesmi Evrovizije u Švedskoj u Malmeu 1992. godine. Ostvarila je niz dramskih uloga na televiziji i u pozorištu (predstava „Arizani“ u Pozorištu na Terazijama, mjuzikl „Zaljubljena žena“ u Sava Centru 2008. godine).
Umetnica koja je proputovala ceo svet, pravi je sagovornik za našu rubriku restoranski vodič te smo je kontaktirali i sa njom porazgovarali o malim tajnama njene kuhinje…
Da li rado spremate hranu, kako se snalazite u kuhinji?
“Znam da spremam i sl. ali nisam ljubitelj ostajanja previše u kuhihji – samo onoliko koliko je neophodno. Naravno da me raduje i ispunjava kada hranu pripremam za meni drage ljude. Za sebe lično spremam pre svega zdravu i nisko kaloričnu hranu”
Imate li omiljeno jelo iz detinjstva, a koje volite sada?
“To su sada, uvek i zauvek čuvene mamine nudle (sremački specijalitet a sastoji se od testa i krompira… – nažalost, mame nema više)”
Gde volite da ručate u gradu sa porodicom ili prijateljima?
“Postoje dva, tri restorana gde najčešće volimo da odlazimo i to su nam stalna mesta”.
Vaš omiljeni restoran u inostranstvu?
“Zaista volim grčku kulturu pa samim tim i njihovu kuhinju. Ima jedan divan mali restoran zove se Akropolis i nalazi se u Atini. Moram reći da sam tamo otkrila neka od najlepših grčkih jela. Atmosfera je potpuno čarobna, oseća se istorija svuda oko vas.”
Po čemu su ti restorani prepoznatljivi, zbog čega volite u njima da ručate?
“Dobra nacionalna kuhinja, usluga, higijena, svetski nivo ugostiteljstva – ima ih jako malo u Srbiji koji drže do svega toga, ali na svu sreću ipak se može naći njih nekoliko u Beogradu. Što se tiče inostranstva posebno bih izdvojila restorane u Grčkoj kao moje omiljene.”
Savet za čitaoce našeg portala:
“Nikada nemojte držati dijete, već uz savet profesionalnog nutricioniste promenite režim ishrane, ili bolje reći vreme uzimanja nekih namirnica. Ne odricati se ničega, ne preterivati, ali ako se i desi, sutradan se uzdržite slične hrane. Pijte dovoljno vode, izbacite gazirana pića i sokove koji su puni šećera, devojke bez cigareta – bljak kako “smidi” – uzalud parfemi.”
Vaš omiljeni recept koji biste preporučili našim čitaocima:
“Mnogo puta večeram salatu. Sastojci: rukola, ajzberg, čeri paradajz, seckani peršun i celer (mogu se dodati pinjole i na kraju rendani parmezan – ko hoće da bude vitak bez toga), uz maslinovo ulje i balzamiko sirće dodam tunu ili komade mesa koje mi je preostalo od juče ili sveže… to najviše volim za večeru. Gledam da ujutru uzimam voće sa ovsenom kašom, posle 18h ne jedem ugljene hidrate, uveče meso/ribu i salatu, a ako zgrešim sutra se uzdržim od preterivanja. Probajte, nije teško.“
Autor: Dejan Ajduković, Life Content
Foto: www.acropolisviewrestaurant.com/index.php, Life Content