Sastojci:
Belo testo
500 g brašna
40 g kvasca
50 ml ulja
1 jaje
1 kašičica šećera
250 ml kisele vode
1 kašičica soli
1 kašičica praška za peciv
Žuto testo
500 g kukuruznog brašna
1 prašak za pecivo
50 ml ulja
2 jajeta
2 kašike kajmaka
650 ml kisele vode
400 g mrvljenog sira
10 listova blitve
2 kašičice soli
Priprema:
Belo testo
1. U malo mlake kisele vode razmutiti kvasac sa šećerom i malo brašna, te ostaviti da nadodje.
2. Pomešati polovinu brašna sa praškom za pecivo, pa dodati so, ulje i jaje. Na kraju sipati nadošli kvasac, pa postepeno dosipajući preostalo brašno, zamesiti glatko testo.
3. Ostaviti testo da nadolazi oko 60 minuta.
Žuto testo
1. Blitvu naseckati, posoliti i ostaviti da odstoji oko 30 minuta.
2. Za to vreme, pomešati kukuruzno brašno sa jajima, pa dodati ulje, kiselu vodu, so i prašak za pecivo.
3. Potom u smesu dodati kajmak i sir, i na kraju blitvu. Sve lepo sjediniti, tako da se dobije smesa malo gušca od smese za palačinke.
Finalni postupak
1. Nadošlo testo podeliti na 4 lopte, pa svaku razvući u koru veličine tepsije 32 cm.
2. Podmazati tepsiju, pa na dno staviti prvu koru. Preliti je sa 8 kašika žutog testa.
3. Postupak ponavljati dok se ne utroši sav materijal. Završiti korom.
4. Pitu ostaviti 30 min. da narasta, premazati je mašcu i izbosti viljuškom.
5. Zagrejati rernu na 220°C , pa pitu peći oko 15 min, zatim još 25 minuta na 150°C .