Start Vina regiona Vinarija Art Wine: Božije piće iz Šumadije!

Vinarija Art Wine: Božije piće iz Šumadije!

Slobodan-A-Misovic-Vinarija-Art-wine
Nekoliko kilometara od Kragujevca, na predivno osunčanim obroncima Gledićkih planina, u selu Grošnica, nalazi se naš porodični vinograd i vinarija. Tu ste uvek dobrodošli. Na idealnoj ekspoziciji: jugozapad, geografske širine oko 44° (poput francuskog Bordoa), odličnoj nadmorskoj visini od 300m, sa specifičnim mikroklimatskim uslovima, blagodaren je i prepoznatljiv kvalitet našeg vina.

unnamed (1)
Svakom čokotu grožđa i boci vina marljivo i predano posvetili su se ponaosob. Vođeni su profesionalnošću, radoznalošću, stvaralačkim instiktom i ljubavlju prema uzgajanju vrhunskih sorti vinove loze i spravljanju kvalitnog crvenog i belog vina.
unnamed (2)
Njihove skromne kapacitete od nekoliko hiljada boca godišnje ograničili su moderna enološka tehnologija uz tradicionalni postupak i glavni prioritet – vrhunski kvalitet vina.
Konzumiranjem ovih vina upotpunjujete svoje važne životne trenutke i činite ih bogatijim za neponovljive boje, arome i ukuse koji će Vam ostati u trajnom sećanju.

unnamed (4)

unnamed
Vrste vina:

ARGUMENT
Cabernet Sauvignon – barrique
argument
OPIS:
Crveno suvo vino dobijeno od sorte grožđa Cabernet Sauvignon iz sopstvenog vinograda tradicionalnim postupkom.
Vino karakteriše kristalno crvena boja rubina sa ljubičastim prelivima. Izražen sklad bukea sa aromama ribizle, višnje, suvih šljiva i diskretnom notom vanile, tipičnom za barikirana vina.
Tanini baršunasti, završnica dugotrajna.

SERVIRANJE:
Temperatura: od 16 do 18oC.
Čase: Za puna zaokružena i zrela vina.
Veličina čaše omogućava pravilno mešanje sa kiseonikom, kao i pravilan doživljaj tanina.
Poželjno dekantirati vino zbog aeracije.

HRANA:
Služi se sa grilovanim ili pečenim crvenim mesom. Izuzetno prija uz sve vrste bifteka ili divljač, kao i specijalitete od jaretine i jagnjetine, uz crvena mesa u sosu od crvenog vina. Poseban užitak pruža uz crnu čokoladu sa visokim procentom kakaoa.

TANGENTA
Chardonnay
tangenta
OPIS:
Belo suvo vino dobijeno od probirne berbe sorte grožđa Chardonnay, tradicionalnim postupkom od samotoka. Vino karakteriše kristalno žuta boja sa zelenkastim prelivima. Vrlo kompleksne punoće sa izraženim voćnim aromama jabuke, ananasa, manga i diskretnom notom marcipana.

SERVIRANJE:
Temperatura: od 10 do 12oC.
Čaše: Za puna zaokružena i zrela bela vina.
Veće zapremine sa širim otvorom, kako bi omogućile bolju percepciju složenih aroma.

HRANA:
Služi se uz jela:
Sve vrste morske i rečne ribe, belo meso i beli prelivi; piletina i teletina sa limunom; smuđ u badem sosu; som i kečiga na žaru, dimljeni losos.
Odlično je uz hladnu prasetinu ili svinjski file.
Slaže se sa tropskim voćnim salatama.
Poseban užitak pruža uz sireve: Brie, Camembert, Gauda, Ementaler.

OPSKURA
Merlot – barrique
opskura
OPIS:
Crveno suvo vino dobijeno od sorte grožđa Merlot tradicionalnim postupkom.
Vino karakteriše tamna rubin bordo boja. Izražen sklad bukea sa aromama kupine, ribizle i divlje trešnje. Diskretne note vanile i crne čokolade koje dolaze od barika zaokružuju mu bogat i pun ukus.
Telo somotno mekano,tanini baršunasti, završnica dugotrajna.

SERVIRANJE:
Temperatura: od 16 do 18oC.
Čase: Za puna zaokružena i zrela vina.
Veličina čaše omogućava pravilno mešanje sa kiseonikom, kao i pravilan doživljaj tanina.
Poželjno dekantirati vino zbog aeracije.

HRANA:
Odlično se slaže uz ćuretinu i pačetinu kao i uz sva crvena mesa: biftek, ramstek i naravno meso divljači. Poseban doživljaj je piti ga uz zrele i dobro fermentisane sireve, a savršeno će se složiti i sa kvalitetnom crnom čokoladom._

ART WINE RECEPTI
Hrana i vino

MAGIČNI BIFTEK

Sastojci:
800 g bifteka,
20 suvih šljiva,
1,5 dl vina Cabernet Sauvignon,
½ glavice crnog luka,
So,
Biber,
Majčina dušica i
Lovorov list.

Priprema:
Biftek se hermetički zatvori u pvc kesu, koja se pre toga mora uroniti u vrelu vodu. U vakumu meso počinje da pušta svoje sokove te na taj način postaje posebno meko. Takvo vakumirano meso potrebno je čuvati u frižideru na temperaturi od 4 do 6 stepeni Celzijusa, 10 dana. I tada je tek spremno za pečenje.
Ovako pripremljen biftek se griluje vrlo kratko, oko 5 minuta sa jedne i 5 minuta sa druge strane.

Sos od Cabernet Sauvignona i suvih šljiva:
Stavite 1dl vode da provri sa 1,5dl crvenog vina Cabernet Sauvignon. Sačekajte da se malo prohladi, pa dodajte suve šljive (bez koštice) i ostavite ih oko pola sata da omekšaju.
Pola glavice crnog luka propržite sa malo majčine dušice, dodajte sos od prženog mesa, dodajte suve šljive i 1 lovorov list, posolite, pobiberite i zalite vinom.
Krčkajte sos na laganoj vatri dok se ne zgusne.

Na tanjir servirati grilovani biftek i preliti ga sosom.
Kao prilog možete servirati bareni krompir, grilovano povrće i pečurke.

OPSESIVNA ĆURETINA

Sastojci:
1 kg ćurećih prsa,
4 jabuke – srednje slatke,
50 g badema,
2 kašike meda,
2 dl maslinovog ulja,
80 g butera,
1 čaša kisele pavlake,
1 kašika brašna,
So,
Biber i
Cimet.

Priprema:
Ćureće belo meso iseći na režnjeve, posoliti i ostaviti da odstoji 6 sati. Pomešati med sa mlevenim bademima i time premazati svaki komad mesa. Naliti maslinovim uljem i tako pripremljeno meso ostavite da stoji u frižideru bar 6 dana. Meso peći u maksimalno zagrejanom ulju po minut sa svake strane.

Beli sos sa pavlakom:
U manju šerpu staviti 20 g butera i kašiku brašna, pa na vatri istopiti buter, lupajući žicom, da se buter i brašno sjedine. Stalno mešajući, sipati po malo hladne supe ili vode. Sve grudvice izgnječiti i ostaviti sos da na vatri proključa, a zatim ga skinuti i malo posoliti. Dodati preostali buter i kiselu pavlaku, pa dobro umutiti. Ponovo staviti na vatru da proključa.

Jabuke pržene na buteru:
Iseći jabuke na deblje kolutove, izvaditi im seme i dodati im vrlo malo cimeta. U zagrejani tiganj staviti buter i kolutove jabuka. Jabuke pržiti dok ne omekšaju i dobiju zlatnu boju.
Prilikom serviranja ćuretinu preliti belim sosom i poslužiti uz pržene jabuke. Kao prilog možete poslužiti bareni pirinač.

unnamed (3)

unnamed (4)

unnamed (21)
Tekst: Vinarija Art Vine