Priprema:
1. Dan ranije ili sat-dva pre pečenja pile posoliti spolja i iznutra.
2. Crni luk sitno iseckati i malo propržiti na ulju, pa dodati usitnjen beli luk i dinstati još malo.
3. Sredinu starog hleba izmrviti, dodati jaja, usitnjenu džigericu, iseckan peršunov list, biber i sasvim malo soli ili mešavine začina.
4. Dodati upržen luk i sve sastojke lagano promešati, sjediniti da se dobije rastresita smesa.
5. Potom puniti pile ispod kožice belog mesa i između bataka (prethodno ih malo razdvojiti).
6. Preostali nadev staviti u unutrašnjost pileta i u kožicu gde je bio vrat.
7. Punjeno pile staviti u tepsiju, a batake vezati ili pričvrstiti kožom od pileta. Premazati ga uljem i prekriti folijom ili poklopcem.
8. Peći na 250°C oko sat vremena dok ne počne da rumeni, pa skinuti foliju i zapeći još oko pola sata.
9. Pile služiti uz pohovane šampinjone i pečen krompir.