Sastojci:
1½ kg krompira
Za bolonjeze
2 glavice crnog luka
1 paprika
2 šargarepe
1 veza peršuna
300 g mlevenog mesa
1 kesica preliva bolonjeze
2 kašičice mešavine začina
1 kašičica soli
½ kašičice bibera
100 ml ulja
Za bešamel
2 pune kašike brašna
1 jaje
250 ml mleka
50 ml ulja
4 kašike kisele pavlake
so, biber
Priprema:
1. Krompir skuvati u ljusci, oljuštiti ga i iseći na ploške.
2. Luk, papriku i šargarepu iseckati na komade, pa ih sa peršunom usitniti u blenderu. Potom propržiti na malo ulja.
3. Potom u povrće dodati mleveno meso i dinstati dok ne promeni boju.
4. Sipati razmućen preliv za bolonjeze (dodati još 200 ml vode više nego što je naznačeno na kesici), začiniti po ukusu, pa ostaviti da se krčka oko 45 minuta.
5. Za to vreme pripremiti bešamel: upržiti brašno na ulju, pa polako dodavati 200 ml mleka mešajući žicom da se razbiju sve grudvice. Začiniti i dodati 2 kašike pavlake. Skinuti sa ringle i bešamel ostaviti sa strane.
6. Podmazati tepsiju pa na dno poređati ploške krompira, preliti bolonjeze filom, pa ponovo poređati krompir. Postupak ponavljati dok se ne potroši materijal.
7. Bešamel pomešati sa jajetom, mlekom i 2 kašike pavlake, pa presuti musaku.
8. Peći je u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta.