Jezgrasto voće sadrži mnogo minerala koji su dragoceni za naš organizam. No, ukoliko se ne čuva u adekvatnim uslovima, na njemu se razvijaju mikrotoksini, čak i aflatoksin. Najveći neprijatelj jezgrastog voća je vlaga, stoga uvek birajte sveže, ili dobro upakovano voće.
Najpopularnija vrsta jezgrastog voća svakako su egzotični orasi. Iako su zdravija alternativa popularnim grickliama koje obiluju masnoćama, budite umereni i sa konzumacijom ovog voća.
Indijski orah
Obično se uzima kao užina, ili uz aperitiv. Obiluje kalijumom i gvožđem i sadrži manje kalorija od drugog jezgrastog voća. No, sadrži veoma malo vlakana te vas neće dugo držati sitima, a budući da sadrži dosta zasićenih masti, ne preterujte sa konzumacijom ovog voća.
Makadamija orasi
Ova vrsta orasa dolazi iz Australije, odličan je izvor kalijuma, fosfora, magnezijuma, kalcijuma i gvožđa. Sadrži dosta vlakana i masnih polinezasićenih kiselina. Za razliku od jezgrastog voća s naših podneblja, ima prilično visok sadržaj zasićenih masti.
Brazilski orah
Ne sadrži mnogo kalorija, ali sadrži dosta zasićenih masnih kiselina, pa ga konzumirajte umereno. Najpozitivniji aspekti brazilskog oraha proističu iz činjenice da je bogat vlaknima i kalijumom.
Tekst:Life Content
Izvor: Ljepota.ba