Zdrava hrana ima pozitivne učinke samo ako je jedemo na pravilan način. Pročitajte koje to namirnice najčešće ne konzumiramo ili ne spremamo kako bi trebalo.
Povrće kuvate ili dokuvate u mikrotalasnoj
Pravilan način: Kuvati na pari
Kuvanje na pari je mnogo zdravije i delotvornije od bilo koje druge metode kuvanja izveštava nova studija sa jednog američkog univerziteta. Danas postoje dosta kuhinjskih aparata koje su namenjene ovakvom kuvanju. Nabavite ih i na taj način sačuvaćete sve hranljive materije u namirnicama
Jagode sečete
Pravilan način: Pojedite ih cele
Ukoliko želite da unesete dosta vitamina C, pojedite jagode cele, nemojte ih seckati. Vitamin C počinje da se ruši na svetlosti i u dodiru sa kiseonikom. Cele jagode stavite u frižider, nemojte ih seći pre toga.
Vino ostavljate polu otvoreno
Pravilan način: Pijte dok je sveže otvoreno
Bocu vina čim otvorite popijte. Ne morate sami naravno. Ukoliko ostavite preko noći čak i poluotvorenu izgubiće benificije koje ima sveže vino.
Paradajz jedete sirov
Pravilan način: Kuvajte paradajz
Redova konzumacija paradajza sprečava srčane probleme, pomaže u borbu protiv raka prostate. Posebno se preporučuje muškarcima da ga unose u što većim količinama. Većina praktikuje da ga jede sveže, što i nije loše, ali kuvani ima daleko više prednosti.
Izbegavate smrznutu hranu u prodavnicama.
Pravilan način: Slobodno kupite smrznute namirnice.
Neke namirnice čak sadrže i veću nutritivnu vrednost kada su smrznute (npr, kukuruz šećerac, grašak, spanać, borovnice, trešnje).
Izvor: menshealth.rs