Borovnica je biljka iz porodice Vaccinium. Borovnica je maleni višegodišnji grm. Neki primerci mogu opstati i do 15 godina. Naraste od 10-60 cm, retko do 90 cm. Ima zeleni koren, koji izbija iz rizoma.
Jedenjem šake borovnica dnevno možete smanjiti rizik od gojaznostii, srčanih bolesti i dijabetesa
Redovnim konzumiranjem borovnica duže od osam nedelja može poboljšati vašu krvnu sliku i sprečiti metabolički sindrom.
Metabolički sindrom je medicinski izraz za kombinaciju simptoma dijabetesa, visokog krvnog pritiska i gojaznosti. Sve ovo povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, prenosi Dejli Meijl.
Borovnice i ostalo bobičasto voće je bogato polifenolima – antioksidansima koji štite srca i pomažu u snižavanju krvnog pritiska. Oni mogu pomoći u smanjenju oštećenja krvnih žila i viška šećera u krvi koji može dovesti do dijabetesa.
Navedena studija objavljena je u stručnom časopisu Applied Physiology Nutrition and Metabolism, a testovi su izvođeni na pacovima koji su dobijali borovnice. Naučnici su tako otkrili da je ovakva ishrana uticala na opuštanje krvnih sudova, što ima veliki uticaj na cirkulaciju i krvni pritisak.
Mnoge stvari koje se nalaze u hrani mogu sprečiti metabolički sindrom, čime se smanjuje potreba za lekovima i medicinskom intervencijom, kaže jedna od autora studije Doroti Klimis Zak, profesorka nutricionizma na Univerzitetu Mein. Ona je dodala da su prethodna istraživanja već pokazala prednosti polifenolima bogatih šumskih borovnica i njihovo lekovito delovanje na srce.
Najbolje je jesti sirove bobice. Prethodna istraživanja su pokazala da kuvanje ili bilo kakva obrad za petinu smanjuju njihova hranjiva i lekovita svojstva.
Izvor: Novosti.rs
Foto: freedigitalphotos.net