Evo nekoliko razloga koji vas mogu ubediti da više nikada ne oljuštite jabuku.
U kori jabuke se nalazi mnogo korisnih sastojaka, pa zbog toga ovo zdravo voće nije potrebno ljuštiti pre jela.
Kora poseduje dosta vlakana
Cela jabuka u proseku sadrži 4,4 gram vlakana, dok bez kore ta vrednost se smanjuje na 2,1 gram.
U kori se nalazi većina vitamina
Cela jabuka sadrži 8,4 miligrama vitamina C i 98 međunarodnih jedinica (IU) vitamina A. Kada bismo odstranili koru, te vrednosti bi pale na 6,4 miligrama vitamina C i 61 IU vitamina A.
Jabuke štite, ali ako ih jedete sa korom
Jedinjenje koje je odgovorno za olakšanje disanja pri konzumaciji jabuka je kvercetin, i kao što već pogađate ono se nalazi uglavnom u kori. Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi koji jedu pet ili više jabuka nedeljno, imaju zdravija pluća zahvaljujući efektima ovog jedinjenja.
Kvercetin je dobar i za pamćenje
Prema istraživanjima iz 2004. godine, ovaj antioksidant ima veliku ulogu u borbi protiv oštećenja tkiva u mozgu koje se vezuje za Alchajmerovu bolest i druge degenerativna oboljenja.
Kora jabuke deluje preventivno na kancer
Studija sprovedena 2007. godine na Univerzitetu Kornel otkrila je da jedinjenja koji se zajednički nazivaju triterpenoid, i nalaze se u kori jabuke, imaju moć je da inhibiraju ili ubijaju ćelije raka u laboratorijskim kulturama. Ova jedinjenja posebno su dobra kod raka jetre, debelog creva i raka dojke.
Uspešan borac protiv gojaznosti
Kora jabuke takođe sadrži i ursoličnu kiselinu koja predstavlja važno jedinjenje u borbi protiv gojaznosti. Ona pospešuju povećanje mišića, ali isagoreva kalorije, smanjuje rizik od gojaznosti.
Izvor: stvar ukusa