Start Kuhinje sveta Kada čula “polude” – ćuftice u soja sosu

Kada čula “polude” – ćuftice u soja sosu

Ćuftice u soja sosu
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 65 min
  • 4-6 osoba
  • Lako

Sastojci:

400 g mlevenog svinjskog mesa
1 mala glavica crnog luka
50 g ljuspica soje
30 g parmezana
2 čena belog luka
1 jaje
4 kašike prezli
2 kašike seckanog peršuna
1 crvena paprika babura
1 žuta paprika babura
150 ml soja sosa
100 ml soka od paradajza
1 kašičica žutog šećera
1 kašika gustina
so
ulje

Priprema:

1. Crni luk što sitnije iseckati, a beli luk ispasirati.
2. Ljuspice soje preliti ključalom vodom i ostavti da nabubre, a zatim ih ocediti od suvišne tečnosti.
3. Sjediniti mleveno svinjsko meso, ljuspice soje, crni i beli luk, parmezan, peršun i prezle. Dodati jedno jaje i začine po ukusu pa ručno izmesiti da bi se dobila ujednačena smesa.
4. Od dobijene smese nauljenim rukama oblikovati ćuftice. Pržiti ih na vrelom ulju sa svih strana dok ne porumene, zatim ih izvaditi i ostaviti na toplom.
5. Crvenu i žutu papriku očistiti od peteljki i semena i iseći na krupnije kocke. Potom je propržiti na masnoći od ćuftica da omekša, a potom izvaditi pa takođe ostaviti na toplom.
6. Posebno sjediniti soja sos, sok od paradajza, žuti šećer i gustin. Sipati 150 ml vode pa ostaviti da proključa. Potom dodati ćuftice i papriku te polako promešati i krčkati još 5 min. Ćuftice po želji možete poslužiti uz pire krompir ili pirinač.