Start Zanimljivosti Recept kako da napravite zdravo domaće jabukovo sirće

Recept kako da napravite zdravo domaće jabukovo sirće

jabukovo-sirce-225x300

Jabukovo sirće je najbolje ako se napravi od domaćih, zdravih jabuka i kad se koristi nefiltrirano i nepasterizovano.

Postoji više načina da dobijete ovo fenomenalno zdravo sirće. Možete koristiti cele jabuke, ali i ostatke ove voćke poput kora ili sredine.

Prvo ćemo pokušati sa ostacima voćke, sredinom, korama. Na ovaj način pojedete jabuke, a dobijete i sirće. Uz to, proces je brži od standardnog i treba vam dva meseca da dobijete svoje domaće jabukovo sirće.

Potrebno vam je: velika tegla, ostaci jabuka (domaćih ili organskih, birajte bar trećinu slađih jabuka) i gušća gaza.

Ostatke jabuke ostavite na otvorenom. Poprimiće smeđu boju. Ne brinite, to je, upravo, ono što želite. Sada ih stavite u teglu i napunite je vodom. Pošto ostatke jabuka možete dodavati u teglu i u narednih par dana, najbolje bi bilo da ostavite prostora u tegli. Pokrijte je gazom i ostavite na toplom i tamnom mestu. Nakon nekoliko dana primetićete da se sadržaj tegle zgusnuo i da se pojavila sivkasta skrama (gljiva) na površini. Kada ovo vidite nemojte dodavati više ostataka jabuke, a smesu ostavite na mesec dana (ili više) zbog fermentacije. (Gljivu skidate). Već nakon mesec dana možete početi testiranje. Probajte sirće, proverite da li je dovoljno jako za vas. Ukoliko vam odgovara, procedite smesu i sirće sipajte u sterilisane flaše.

Ne brinite ukoliko je sirće mutno, čak će biti i nekog taloga od jabuka i to je sasvim u redu. Ukoliko vam se to ne dopada, možete sirće procediti kroz gustu gazu ili pamučnu pelenu.

Ukoliko pravite sirće sa celim jabukama, princip je gotovo isti. Jabuke trebate narezati na kriške, takođe preliti vodom i ostaviti pokriveno gazom na tamnom i toplom mestu. Proces traje duže – šest meseci. Primetićete pojavu gljive. Možete je skidati i baciti, ali u narodu postoji verovanje da je ova gljiva vrlo dobra kao obloga kod raznih upala.

Nakon šest meseci, tečnost procedite i prespite u veću teglu i ostavite još četiri do šest pokriveno gazom. Nakon toga je spremno za korišćenje.

Takođe, možete za vreme procesa sazrevanja staviti platnenu kesicu sa majčinom dušicom u smesu da biste obogatili ukus.

Izvor: stvarukusa.rs/Lifepress magazin