Većina nas pod zdravom ishranom prvo pomisli na vitamine, a joda se niko i ne seti. Upravo jod igra vitalnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja. S dovoljnim količinama joda u ishrani nema šanse da se akumuliraju prekomerne masnoće. Osim toga, jod sprečava opadanje kose i podstiče njen rast, a doprinosi i uništavanju ćelija raka.
Jodirana kuhinjska so
Najznačajniji izvor joda je jodirana kuhinjska so. Jodirana so svoja lekovita svojstva zadržava samo 4 meseca, pa zato uvek nastojte da kupite so koja je nedavno pakovana.
Alge
Izuzetno veliki postotak joda nalazi se u algama koje se još nazivaju i povrćem iz mora. Posebno su jodom bogate smeđe alge.
Plodovi mora
Morske životinje koje se jednim imenom nazivaju plodovi mora apsorbuju veliku količinu joda iz okeana. Posebno se izdvajaju školjke, škampi, bela riba poput bakalara.
Ćureća prsa
Pečena ćureća prsa su, takođe, bogat izvor joda, ali pod uslovom da se životinja zdravo hranila, a ne uz pomoć veštačkih dodataka.
Orasi
Naročito su mladi zeleni plodovi oraha odličan izvor joda. Mladi orasi mogu da se mešaju sa medom i na taj način da se jedu.
Izvor: zena.blic.rs
Foto: freedigitalphotos.net