Start Glavna jela Piletina u sosu od pirinča

Piletina u sosu od pirinča

Clipboard08

Priprema:
1. Batake i karabatake posoliti, pobiberiti i posuti mešavinom suvog biljnog začina po ukusu.
2. Posebno pomešati ceđeni sok od po 1/2 limuna i pomorandže i dodati izgnječen beli luk.
3. U pripremljenu marinadu staviti začinjeno meso i ostaviti u frižideru da odstoji oko 2-3 sata.
4. U tiganju na malo zagrejanog maslinovog ulja prepeći meso da porumeni sa svih strana. U isto vreme u 1 l vode skuvati kockicu supe.
5. Gotovo meso izvaditi na tanjir, a u masnoći u kojoj se pržilo, prodinstati sitno seckan crni i beli luk (po potrebi dodavati vodu).
6. Kada luk postane staklast, dodati papriku iseckanu na kockice, dinstati još oko 10 minuta, pa dodati od ljuske očišćen paradajz isečen na kocke.
7. Ostaviti da se malo prokrčka, dodati grašak i polovinu pripremljenih maslina sa paprikom. Na kraju dodati pirinač i mešati dok pirinač ne postane staklast.
8. Potom preliti bujonom, smanjiti temperaturu i dodati crvenu mlevenu papriku, lovorov list i kari. Poklopiti i ostaviti da se sve lepo ukrčka od 45 do 60 minuta.
9. Po potrebi dodati još vode ili supe, otklopiti i ostaviti da tečnost ispari.
10. Na kraju dodati preostale masline, pa služiti uz prethodno ispečenu piletinu.

Recept Slađane Bokić iz Zrenjanina
Recept Slađane
Bokić iz Zrenjanina