Start Zanimljivosti Neobični gastronomski običaji

Neobični gastronomski običaji

 ID-100112758

U kojim zemljama je nepristojno jesti levom rukom, gde je poželjno srkati supu, a gde će se domaćini uvrediti ako pojedete svu hranu iz tanjira. Pogledajte neke neobične gastronomske običaje širom sveta.

Kada je ishrana u pitanju, na različitim meridijanima se uživa u raznoj vrsti hrane na drugačiji način. Evo nekih od najneobičnijih običaja širom sveta kada je hrana u pitanju.
Na Tajlandu je nepristojno da se hrana stavlja u usta uz pomoć viljuške.
Glasno srkanje rezanaca i supe je sasvim prihvatljivo u Japanu, a smatra se da se tako poboljšava ukus hrane.
U nekim delovima Srednjeg Istoka i Indije je tabu da se jede levom rukom. To je zbog tradicionlane podele leve i desne ruke, pa se desna ruka smatra odgovornom za ishranu i druge, otmenije namene.
U Južnoj Koreji niko za stolom ne počinje da jede dok najstarija osoba ne uzme prvi zalogaj.
Ukoliko ste u Italiji, nemojte nikako stavljati sir preko morskih plodova. To se smatra kardinalnom greškom, kako prema prema mešanim morskim plodovima, tako i prema i parmezanu.
U kulturi Eskima, tačnije Inuita, pristojno je ispustiti gasove za vreme obroka i predstavlja znak zahvalnosti prema domaćinu.
Uzimanje hrane štapićima uspravno iz činije se smatra veoma nepristojnim u Kini, gde takva praksa podseća na ceremoniju nuđenja hrane mrtvima. Takođe, nemojte štapiće dodati drugima, ili spustiti na sto tako da su upereni ka drugoj osobi.
Prazan tanjir ima različito značenje u raznim kulturama. U Indiji i Japanu je važno da pojedete sve iz tanjira jer tako domaćin zna da ste uživali u obroku. Međutim, u Kini se to smatra znakom nepoštovanja i nepristojnosti. U kulturi Beduina, domaćin će vam služiti kafu sve dok ne protresete šoljicu dok mu je predajete.

Izvor: stvarukusa.rs

Foto: freedigitalphotos.net