Zašto se specijaliteti poput paste Alfredo, jaja Benedikt, Cezar salate i pice Margarite zovu baš tako.
Kada neki novi specijalitet izađe na svetlo dana, potrebno je dati mu ime baš kao i svakom drugom pronalasku. Nekada su imena baš kreativna, nekada se rpave varijacije već postojećih jela, a nekada specijaliteti dobijau imena po ljudima. Pogledajte zbog čega neki specijaliteti nose imena ljudi.
Pasta Alfredo
Alfredov restoran je veoma popularan ugostiteljski objekat u rimu. početkom 20. veka, kuvar Alfredo Lelio je osmislio jelo za svoju trudnu ženu – fetućine sa dosta putera i parmezana. Ovaj specijalitet i danas nosi ime kuvara, ali ne liči baš previše na originalan recept.
Jaja Benedikt
Postoji više teorija o nastanku ovog specijaliteta. Po jednoj teroiji, broker po imenu Lemjuel Benedikt je 1894. godine došao na ideju da napravi ovakvo jelo kako bi izlečio mamurluk. S druge strane, glavni kuvar restorana Delmoniko Čarls Ranhover, tvrdio je da je on prvi došao na ideju da napravi ovo jelo za brokera Benedikta.
Cezar salata
Ova salata zapravo nema nikakve veze sa Julijem Cezarom. Nju je prvi napravio Cezar Kardini u restoranu svog hotela cezar u Tihuani.
Pica Margarita
Ova pica je napravljena u čast posete kraljice Margarite Savojske, koja je 1889. godine posetila Napulj. kombinacija sastojaka – paradajza, mocarele i bosiljka simboliše boje italijanske zastave – crvenu, belu i zelenu.
Klementine
Ova sočna voćka je dobila ime po francuskom kaluđeru koji je ove male narandže prvi put probao na severu Afrike početkom 20. veka.
Izvor: stvarukusa.rs