Start Deserti / Torte i kolači Brijoš

Brijoš

Clipboard36

Priprema:
1. U mlakom mleku izmrviti kvasac i ostaviti ga da nadođe.
2. Za to vreme, brašno pomešati sa šećerom i rendanom korom limuna, pa dodati jaja, i nadošli kvasac. Umesiti glatko testo.
3. Margarin narendati preko testa i ostavititi ga tako da se odmara oko 30 minuta.
4. Testo zatim premesiti i formirati 4 jufke, pa svaku rastanjiti na veličunu okrugle tepsije u kojoj će se peći.
5. Prvu koru staviti u podmazanu tepsiju, premazati je čokoladnim kremom i posuti seckanim orasima.
6. Preklopiti drugom korom, nafilovati je i ponoviti postupak još jednom. Završiti četvrtom korom, pa iseći krug na 16 delova. Po dva uvijati istovremeno u suprotnim pravcima i spojiti ih krajevima.
7. Cvet premazati mlekom, a potom peći 25-30 minuta u zagrejanoj rerni na 200°C.
8. Gotov i ohlađen brijoš posuti šećerom u prahu.

Recept Slavke Kovačević iz Valjeva
Recept Slavke
Kovačević iz Valjeva