Ko je ljubitelj povrća verovatno nema odgovor na pitanje koje mu je omiljeno?! Pogotovo kada se to pitanje postavi tokom leta. Svi najukusniji plodovi prirode su sveži i neverovatno zdravi. Kako god da ih spremate, koristite ih što češće, a ovaj put smo izdvojili smo jednu voćku, iako je najčešće nazivamo povrćem.
Paradajz nam je stigao iz Južne Amerike. Nije nam trebalo dugo da ga zavolimo i počnemo da ga koristimo u skoro svim jelima. Svež, u salati, kao sos, kečap, punjen, zapečen, kuvani… S razlogom ga koristimo u mnogim jelima.
– Zbog svojih sastojaka, paradajz je odličan u borbi protiv starenja. Sadrži i dosta vitamina C i održava nas mladim.
– Ukoliko na plaži često budete najcrveniji, jedite dosta paradajza jer štiti kožu.
– Spisak bolesti, na koje preventivno utiče, mogli bi praviti nekoliko dana. Izdvojićemo njegov pozitivan uticaj na alergije, astmu, bolesti krvnih sudova i srca, holesterola…
– Kuvani paradajz je pravi lek. Posebno u očuvanju srca i krvnih sudova. Kada ste umorni, popijte jednu čašu. Bićete puni energije.
– Paradajzu produžite rok trajanja tako što ćete ga okrenuti na peteljku, skloniti od sunca i ostaviti van frižidera.
Svaki dan jedan paradajz za zdravlje, prava preporuka tokom leta. Možete i da ga pojedete kao jabuku. Baš ga je tako nazvao Pjetro Andrea Matioli, italijanski lekar koji je prvi napravio zapis o paradajzu. Napisao je “pomo d’oro”, što znači zlatna jabuka.
Autor: Life Content