Čist proizvod, u kojem nema drugih sastojaka, a proizvode ga pčele. Tako bi ukratko mogli da definišemo med. Njegovo pozitivno delovanje poznato je vekovima unazad. Najbolje ga je jesti ujutru, ali i u mnogim napicima i kolačima.
– Med nije zamena za lekove, ali ćemo uz njega ojačati organizam. Kažu da svakog dana treba pojesti onoliko grama meda koliko imamo kilograma.
– Štiti od infekcija, tako da ga mnogi koriste za lečenje rana i posekotina.
– Kada bi med pretvorili u brojke, to bi ovako izgledalo: 1 kg meda ima hranljivost kao 3 kg ribe, 10 kg povrća, 50 jaja ili 6 kg pomorandži.
– Najbolje ga je uzimati na prazan stomak, čim se probudite ili tokom dana pre jela.
– Kvalitet meda proverite tako što ga zahvatite kašicicom i pratite nit koja se stvara tokom pada. Nit se nikada ne prekida, a što sporije curi, znači da ima manje vode.
– Da bi pčela proizvela 1 kg meda, mora da obiđe 3 do 5 miliona cvetova. Odatle izreka “biti vredan kao pčela”.
– Med je jedina prehrambena namirnica koja ne može da se pokvari.
– S medom je sve slađe. Služi za dobar san, pomaže u skidanju kilograma i dobar je protiv mamurluka.
– Med ima i svoj kolač, medenjake.
Autor: Life Content
Foto: Pinterest