Voće na koje smo mnogo ponosni. Iz tog razloga ga i koristimo u mnogim kolačima, od njega pravimo zimnicu, sokove i alkoholna pića. Jedemo ga, naravno, i svežeg, jer je slatko, ali i veoma dobro za naš organizam. Šljivu treba jesti svežu, ali i kao zimnicu i osušenu, evo iz kojih razloga:
– Iako su veoma slatke, šljive neće dodatno podići nivo šećera u krvi.
– Sadrže vitamin C, pa podstiču borbu organizma protiv infekcija i daju nam mnogo energije.
– Šljiva čisti krvne sudove od masnih naslaga.
– Jačaju jetru i organe za varenje, pa su dobre kod zatvora.
– Tokom zime treba jesti suve šljive, jer imaju pozitivna svojstva, ali se ne preporučuju dijabetičarima.
– Takođe je odličan i kompot od šljiva, ali i pekmez i marmelade.
– Kada ste uznemireni ili vam pada koncentracija, pojedite šljivu.
– Neka istraživanja pokazuju i da nas šljive čine privlačnijim.
Autor: Life Content
Foto: Pinterest