Stefana Kokovića šira javnost upoznala je kao učesnika u muzičkom takmičenju “X Faktor”. Stefan je diplomirani grafički dizajner i modni fotograf koji je radio sa brojnim poznatim ličnostima, kao što su Slađana Milošević, Nada Macanković, Bojana Ordinačev, Aleksa Jelić, Ana Štajdohar… Trenutno radi na promociji nove pesme “Hajde mala”, a sa nama je pričao o kuvanju i specijalitetima koje voli da sprema za svoje prijatelje.
Umeš li da kuvaš?
Kuvam i to vrlo dobro! Majka mi je iz Vojvodine i poznata je po dobroj kuhinji, tako da sam pored nje dosta toga naučio i spremio sebe na to da uvek mogu da pripremim zdrav i ukusan obrok, pre nego da se hranim po kioscima brze hrane.
Pripremanje hrane za tebe je uživanje ili mučenje?
Pripremanje hrane je za mene apsolutno uživanje, posebno ukoliko kuvam u društvu i za društvo. Najveći problem oko spremanja hrane je pranje sudova posle. Bog blagoslovio mašinu za suđe! (smeh)
Omiljeno jelo, ukus iz detinjstva
Omiljeno jelo mi je ruska salata, a ukuse iz detinjstva pamtim kroz testeninu na sto načina. Posebno sam uživao u specijalitetima iz Vojvodine: gurabijama, lekvar tašcima, ladnjačama…
Da li te privlači egzotična hrana, kuhinje drugih naroda?
Ja sam apsolutni hedonista, ali nisam gurman niti neko ko voli preterano da eksperimentiše hranom. Volim da vidim šta jedem, jednostavnu teksturu hrane i nisam ljubitelj čudnih kombinacija začina i ukusa poput – slatko-slanih. Ne jedem ništa iz vode, ribu, morske plodove, a najegzotičnije što sebi mogu da priuštim su prolećne rolnice. Žao mi je, ali ćevapi su ćevapi, kajmak je kajmak.
Omiljeni restoran mesto za izlaske
Često posećujem restoran „Dijagonala“, zatim „Jimmy Woo“, najviše volim burgere u „Burger House“, a volim da sebe častim i obrokom u „Supermarket Concept Store“. Što se tiče mesta za izlaske, najčešće ćete me naći u baru „Crveni Petao“ gde prave najbolji koktel na svetu pod nazivom – peach and herbs.
Recept, preporuka
Spremam dosta toga od hrane, ali sam se ovog puta odlučio za Cezar Salatu. Uz moje korekcije recepta, može biti savršen i lagan izbor za letnji obrok.
Cezar Salata na Stefanov način:
100 g dimljene slanine
Dva grilovana, pileća filea
2 parčeta tost hleba
2–3 čena belog luka
1 velika glavica hrskave zelene salate (ajsberg)
Nekoliko čeri paradajza
100 ml maslinovog ulja
Dve supene kašike majoneza
Dve supene kašike kisele pavlake
30 g parmezana u komadu
Iseckati slaninu, propržiti je bez dodatka ulja i izvaditi na salvetu. Za krutone hleb iseći na kockice. Iseckati beli luk. Propržiti hleb i beli luk na masnoći od slaninice. Izvaditi takođe na salvetu da upije višak masnoće. Salatu oprati, očistiti i iscepkati, čeri paradajz oprati i preseći na polovine. Dodati grilovanu piletinu, predhodno iseckanu na kocke (ili trake). Salatu preliti sa malo maslinovog ulja.
Umutiti majonez i kiselu pavlaku, posoliti i pobiberiti (po ukusu dodati sušeni peršun), pa time preliti salatu. Parmezan krupno narendati ili istrugati tanke listiće pomoću noža. Posuti salatu krutonima, slaninicom i parmezanom.
Koliko vodiš računa o kondiciji, baviš li se nekim sportom?
Redovno treniram, a kako živim u blizini Keja, trudim se da što češće trčim pored reke.
Pozitivna misao za kraj…
Često volim da kažem – Budite svoji, vredni, nasmejani i čuvajte unutrašnji mir.
Autor: Bobana Živanović, Life Content
Foto: Life Content