Start Predjela Tikvenica sa sirom

Tikvenica sa sirom

Clipboard06

Priprema:
1. U odgovarajuću posudu sipati brašno i so, pa postepeno dodavati mlaku vodu sve dok se ne umesi glatko testo (po potrebi dodati malo ulja).
2. Testo treba da bude glatko i čvrsto. Dobro ga izraditi i uviti ga u jufku, pouljiti je rukama i ostaviti da odstoji pokrivena na sobnoj temperaturi da bi omekšala dok se priprema fil.
3. Za to vreme tikvicu oljuštiti i iseći na sitne kocke, a potom je pomešati sa sirom, dodati šećer i so. Pažljivo izmešati.
4. Nakon toga, testo podeliti na 6-8 manjih delova i svaki razvući prvo oklagijom koliko god može, a onda razvlačenje nastaviti rukama sve dok se ne istanji toliko da bude prozirno, tanje od papira.
5. Zatim jednu koricu staviti u podmazanu okruglu tepsiju i premazati je pripremljenim filom, preklopiti sledećom koricom, pa naneti fil (dok se ne utroši sav materijal).
6. Poprskati pitu uljem i peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta.
7. Pečenu pitu izvaditi iz rerne, poprskati je vodom i vratiti na 10 minuta da miruje u isključenoj rerni.
8. Pitu iseći na parčad i služiti je odmah uz jogurt ili sezonsku salatu.

Recept Samire Salkić iz Pećigrada kod Cazina
Recept Samire Salkić iz
Pećigrada kod Cazina