Start Predjela Kačamak

Kačamak

Clipboard10

Priprema:
1. U većoj posudi ostaviti da provri 1,5 l vode posoljene po ukusu.
2. U ključalu vodu dodati brašno koje ne treba mešati.
3. Brašno treba da ostane na površini vode kao kupa.
4. U sredini te kupe od brašna napraviti varjačom rupu i pustiti da lagano vri oko 20 do 30 minuta. Veoma je važno da ima dovoljno vode, jer će u protivnom zagoreti! Ako posle pola sata i dalje bude previše vode u šerpi, vodu odliti u neku drugu posudu. Brašno će se kuvati i postepeno smanjivati.
5. Kada brašno sasvim nestane sa površine, počinje mešanje (treba upotrebiti manju oklagiju).
6. Kada je gotov, kačamak se prebacuje na specijalnu dasku na kojoj se i služi. Kačamak seći na komade koncem ili drvenim nožem.
Prilog:
1. Na tiganju dobro zagrejati mast, pa propržiti perca belog luka ili praziluk, a zatim dodati alevu papriku i promešati. Paziti da ne zagori.
2. Poslužiti izrezan kačamak uz pikantan prilog.

Napomena:
Kačamak se priprema od belog kukuruznog brašna, mlevenog u vodenici potočari.

Recept Snežane Kitanović iz Zemuna
Recept Snežane
Kitanović iz Zemuna