Start Vaši recepti Bosanska leza

    Bosanska leza

    Recept Mirsade Havel iz Tuzle

    Clipboard02
    Foto: Pošalji recept
    • 40 minuta
    • 4 osobe
    • Lako

    Sastojci:

    Testo
    400 g kukuruznog brašna
    100 g palente (kukuruznog griza)
    1 kg bundeve ili tikvica
    4 jajeta
    400 ml mleka
    ½ čaše kajmaka
    100 ml ulja
    1 prašak za pecivo
    soli po ukusu
    Preliv
    100 g kajmaka
    100 ml mleka

    Priprema:

    1. Bundevu/tikvice očistiti i naseckati na što sitnije kocke (može se narendati).
    2. Potom u odgovarajućoj posudi penasto umutiti jaja, dodati rendanu ili seckanu bundevu/tikvicu, pola čaše kajmaka, soli po ukusu i ulje.
    3. Zatim umešati kukuruzno brašno, palentu i prašak za pecivo. Sve lepo sjediniti.
    4. Na kraju u smesu dodati mleko (dobiće se smesa srednje gustine) i umutiti mikserom.
    5. Pleh dobro podmazati i kratko ga ubaciti u prethodno dobro zagrejanu rernu.
    6. U zagrejan pleh uliti pripremljenu smesu. Peći na 200°C dok leza ne porumeni.
    7. Za to vreme pomešati čašu kajmaka sa čašom mleka pa staviti na vatru dok se kajmak ne otopi.
    8. Preliti pečenu lezu i vratiti ih rernu na još 2-3 minuta.