Start Vaši recepti Džem od jagoda s limunom i medom

    Džem od jagoda s limunom i medom

    Recept Adilje Hodže iz Subotice

    Dzem od jagoda

    • 55 min
    • 1 tegla
    • Lako

    Sastojci:

    1 kg jagoda
    500 g šećera
    100 ml vode
    sok od 1 limuna
    2 kašike meda
    1 kašičica cimeta
    malo konzervansa

    Priprema:

    1. U šerpi u kojoj će se kuvati džem pomešati vodu sa šećerom, pa prokuvati nekoliko minuta da se šećer otopi.
    2. Dodati očišćene jagode i nastaviti kuvanje dok jagode ne omekšaju.
    3. Kada jagode omekšaju, izgnječiti ih gnječilicom za pire i nastaviti sa kuvanjem na umerenoj temperaturi. U toku kuvanja skidati penu.
    4. Kuvati dok se ne dobije gušća smesa. (Izdvojiti malo džema na tacnu i ako se ne razliva, džem je gotov).
    5. Iscediti sok od limuna, dodati cimet i med, pa kuvati još 5 minuta. Na kraju dodati malo konzervansa, promešati i isključiti.
    6. Džem sipati u tegle dok je još vruć i poklopiti.
    7. Teglice zamotati u deblje krpe i ostaviti ih da se polako hlade.