Da li će ovo biti dovoljno?
Često je teško odrediti pravu meru za očekivane goste. Evo male pomoći… Posle kupovine namirnica za ručak ili večeru uvek se javi dilema “da ne bude malo”? Odete i dokupite još toliko mesa, povrća, pića… Pa tako, da li na ručak dolaze četiri ili 44 osobe, na stolu će se naći ića i pića za njih 444. I posle “uništavanja” ruske salate, mesa i kolača sledećih dan-dva, hrane ostane i za narednu nedelju. Na kraju višak hrane završi u kanti za smeće. Zato, naučite da pametno planirate količinu hrane.
Meso
Za roštilj u bašti trebalo bi da budete izdašniji po pitanju količine mesa nego što je to navedeno u meniju (pogledajte tabelu na sledećoj strani). Na roštiljsku žicu za svakog gosta stavite po 300 g mesa (bez koske) i kobasice. U principu važi pravilo da po osobi isplanirate manje mesa ako se kratko peče nego kada se dinsta jer u tom slučaju meso znatno više izgubi na masi.
Prilozi
Hleb služi da se prezalogaji dok se čeka glavno jelo. Isplanirajte po osobi oko 60 g, što je u principu četvrtina bageta. Uz fondi od sira potrebno je dobrih 200 g za svakoga. Što se pirinča tiče, po osobi odredite 60-80 g, što je otprilike 180-240 g skuvanog pirinča.
Povrće
Prilikom izračunavanja količine povrća koja vam je potrebna morate da imate na umu otpatke od čišćenja. Za 200 g potrebno vam je 400 g praziluka, 250 g šargarepe, 325 g karfiola ili 260 g paprike.
Desert
Ako servirate sladoled, trebalo bi da odredite za svaku osobu po 150 g. I kod torti odsecite za svakoga oko 150 g. Toliko je teško na primer parče kremaste voćne torte. Parče voćnog kolača teži oko 100 g. Ko servira sir uz voće, trebalo bi da isplanira 75 g za svakog gosta.