Jesti zdravo, raznoliko i jeftino, a pritom mršaviti mnogima se čini nemogućom misijom. S obzirom na to da je jesen na pragu, namirnice koje donosi ovo godišnje doba mogu veoma dobro da se iskoriste za zdrav i pravilan jelovnik kojim ćete dnevno unositi dovoljno kalorija (1.600), a istovremeno gubiti višak kilograma. Takođe, sezonska hrana je i jeftinija, pa samim tim i povoljnija za novčanik.
Ova dijeta se bazira na jesenjim namirnicama, pa se na tanjiru nalaze paprika, bundeva, brokoli, patlidžan, kelj, kupus. Dijeta traje sedam dana, ali to ne znači da ne možete da nastavite sa ovakvim režimom ishrane i dalje.
PRVI DAN
Doručak: kriška kukuruznog hleba, posni sir 60 g, sveža paprika
Međuobrok: kruška
Ručak: 1 tanjir supe od bundeve, 2 kriške tostiranog hleba premazanog belim lukom
Međuobrok: jabuka
Večera: 150 g pečene piletine, 200 g brokolija i karfiola obarenih i prelivenih sa dve kašičice maslinovog ulja, 1 manja činija salate od pasulja
DRUGI DAN
Doručak: 3 dvopeka, sirni namaz, 2 kuvana jajeta, paradajz
Međuobrok: 30 g oraha
Ručak: 250 g špageta sa patlidžanom i paradajzom
Međuobrok: 150 g grožđa
Večera: 2 kuvana ili pečena kukuruza, 1 šoljica mleka sa malo masti
TREĆI DAN
Doručak: 40 g muslija, 1 šoljica jogurta, 1 banana, 1 čajna kašičica meda
Međuobrok: 1 nar
Ručak: 250 g grilovanih bukovača, 150 g pirea od krompira, 1 činija kupus salate
Međuobrok: nekoliko pečenih kestenova
Večera: 1 tanjir variva od kupusa, 1 kriška hleba sa semenkama
ČETVRTI DAN
Doručak: sendvič od integralnog peciva, 2 kašičice mlečnog namaza, 3 kriške ćureće šunke, sveža paprika
Međuobrok: 150 g voćnog jogurta
Ručak: 2 pljeskavice od kelja, praziluka i soje, integralni pirinač sa graškom: 70 g pirinča, 80 g graška
Međuobrok: 1 jabuka
Večera: 250 g pastrmke pečene u rerni, 100 g krompir salate
PETI DAN
Doručak: 100 g pite sa mladim sirom, 1 šolja jogurta
Međuobrok: 30 g oraha
Ručak: sendvič od integralnog peciva i 80 g tunjevine iz konzerve i nekoliko listova zelene salate
Međuobrok: jabuka
Večera: Omlet sa paprikama: 2 jajeta, 250 g paprika, 1 kriška integralnog hleba sa semenkama, 1 manja činija salate od šargarepe
ŠESTI DAN
Doručak: 1 kriška integralnog hleba sa semenkama, 1 čajna kašičica margarina ili maslaca, 1 kašičica marmelade od voća, 1 čaša prirodnog voćnog soka
Međuobrok: kruška
Ručak: 100 g pohovane teletine, salata od leblebija i susama
Međuobrok: 2 pomorandže
Večera: 200 g pečuraka, tikvica, patlidžana, paprika i paradajza sa grila sa ekstradevičanskim maslinovim uljem, 100 g posnog sira, 1 kriška integralnog hleba sa semenkama
SEDMI DAN
Doručak: 1 kriška integralnog hleba sa semenkama, 1 kašičica namaza od patlidžana i praziluka, 1 čaša prirodnog voćnog soka
Međuobrok: 150 g grožđa
Ručak: 1 tanjir pileće supe sa testeninom, 150 g pilećih prsa, 100 g kuvanog krompira, 200 g kelja obarenog, 2 kašičice ajvara
Međuobrok: jabuka
Večera: sir sa pavlakom: 80 g
svežeg kravljeg sira, 30 g pavlake sa 12 odsto mlečne masti, po želji dodatak luka i crvene paprike, 1 kriška integralnog hleba.
Izvor: Novosti
Foto: