Pekari u Solunu juče su u tom gradu napravili i ispekli džinovski đevrek, okruživši njime centralni gradski spomenik, srednjevekovnu Belu kulu.
Đevrek koji se u grčkom pekarskom rečniku naziva “kolouri” ima prečnik od 165 metara, a pre pečenja je bio težak 1,35 tona.
Kolouri se u grčkoj doživljava kao klasična užina a prodaju ga uglavnoim ulični trgovci. Smišljen pod turskim patronatom, a može se naći širom Balkana pod različitim imenima.
Predsednica Solunske pekarske asocijacije Elza Kukumerija izjavila je povodom današnjeg pekarskog podviga njenih kolega da će ta organizacija probati da svoj podvig prijavi Ginisovoj knjizi rekorda.
Ona je dodala da se solunski pekari spremaju da uskoro naprave mnogo veći đevrek kojim će okružiti grobni kompleks u Amfipolu koji upravo, pod budnim okom svetskih medija, otkopavaju arheolozi.
Đevrek iz Soluna odmah je pojeden od strane posmatrača tog događaja.
Izvor: Beta
Foto: AP