Sastojci:
2 fileta soma (750-1.000 g)
2 veze blitve
1 veza mladog belog luka
2-3 čena belog luka
500 g obarenog krompira
400 ml mleka
50 g putera
2 jajeta
100 ml pavlake
100 g kukuruznog brašna
(ili kukuruznog griza)
mešavina začina
Priprema:
1. Sjediniti obareni krompir, mleko i puter, pa napraviti pire.
2. Blitvu oprati i iseckati na sitne komade, pa je preliti ključalom vodom.
3. Sitno iseckati pera i 2-3 čena mladog belog luka.
4. Pomešati pire, blitvu, seckani beli luk i jaje.
5. Činiju za pečenje premazati puterom i posuti kukuruznim brašnom (ili grizom), pa sipati pripremljenu smesu od krompira.
6. Odmrznute i oceđene filete soma preseći napola, uvaljati ih u kukuruzno brašno pomešano sa kašikom mešavine začina, pa ih poređati preko krompira.
7. Razmutiti jaje, dodati 100 ml pavlake, promešati i preliti preko fileta.
8. Posudu staviti u rernu zagrejanu na 200°C i peći oko 30 minuta.
Pripremu ovog jela u slikama tzv. korak po korak pogledajte na sledećoj strani…