Reske i zelene jabuke Granny Smith nose ime po istoimenoj bakici koja ih je uzgajala na svojoj farmi u Sydneyu. Kao što podvrste određene namirnice ime dobivaju po njihovom otkrivačima i uzgajateljima, tako i kompliciranija jela nose imena po njihovim izumiteljima i muzama. Upoznajte genijalce koji su nadahnuli stvaranje nekih od najpoznatijih jela današnjice.
Crepes Suzette – Palačinke Suzet
Tanke palačinke prekrivene sosem od karamelizovanog šećera i pomorandže izumeo je francuski šef August Eskofier u čast glumice i barunke Suzan Reihenberg koja je rođena u drugoj polovini 19. veka, a koja je nastupala na pozornici pod nadimkom Suzet. Ovog slavnog kuvara nazivaju i pradedom moderne francuske gastronomije jer je usavršio tradicionalne tehnike pripremanja hrane, a hranu odveo na novi i viši nivo.
Odrezak Salisburi
Dr. Džejms Salisburi je 1886. godine izumeo ovaj odrezak od mlevenog goveđeg mesa i začina jer je istinski verovao da će njegova konzumacija pomoći u lečenju gihta, bronhitisa i tuberkuloze. Američki lekar je smatrao da bi ovaj odrezak bolesnici trebalo da jedu tri puta dnevno, te da bi pre svakog obroka trebalo da popiju čašu vruće vode. Odrezak Salisburi u svetu se često upoređuje s odreskom koji ide u hamburgere, ali je po svom izgledu i sastavu mnogo bliži domaćim ‘faširanim šniclama’.
Jaja na benediktinski način
Legenda kaže da je njujorški broker i znani partijaner Lamuel Benedikt nakon jedne ‘lude’ večeri 1894. bio toliko mamuran da je od hotelskog osoblja Voldorf-Astorije tražio lek protiv alkoholne opijenosti. Tačnije, zatražio je tost s prženom slaninom, poširanim jajetom i sosom Holandese. Umesto slanine dobio je preprženu šunku, a umesto komadića hleba – tostirani brioš i jaja na benediktinski su rođena.
Cezar salata
Ova zelena salata s prženom piletinom ime nije dobila po rimskom vladaru, već meksičkom ugostitelju Cesaru Cardiniju iz Tihuane. Cesar je bio poznat kao maštovita osoba koja je gostima volela da služi male zalogajčiće hrane na zelenom lisnatom povrću, što je 1924. rezultiralo ovom finom kombinacijom. Poznati filmaši iz SAD-a ‘ukrali’ su recept i preneli ga u Holivud otkud se proširio ostatkom sveta.
Sos Alfredo
Italijanski šef Alfredo Di Lelio bio je zabrinut za zdravlje supruge Ines koja je tokom druge trudnoće osećala česte mučnine. Da bi smirio njen želudac i dao joj snagu rimski kuvar je 1914. običnu testeninu odlučio da pomeša s puterom, pavlakom i parmezanom – i tako stvorio svetski poznati sos koji danas nosi ime po njemu.
Sendvič
Najjednostavniji izumi su ujedno i najbolji. Odlično to dokazuje Edvard Montagu, Earl of Sandwich po kojem je istoimeni gastronomski favorit dobio ime. Legenda kaže da je grof igrao poker kad je ogladneo i zatražio slugu da mu donese komad pečene govedine postavljenu između dve kriške hleba kako bi mogao da jede samo s jednom rukom. Ostalo je legenda!
Izvor: Prva
Foto: Flickr