Njeni deserti su klasični, ali prefinjeni: tako je nemačko izdanje francuskog vodiča za restorane Go Mi’jo obrazložilo dodelu titule Konditor 2015. Karini Apeldorn.
Karina Apeldorn je četvrta žena koja je dobila je titulu čuvenog francuskog vodiča restorana Go Mi’jo (Gault Millau) u Nemačkoj – od 2002 od kako se titula dodeljuje. Već 4 godine radi u čuvenom restoranu „first floor“ u Berlinu.
“Šetnja šumom ” i “Zimski pejzaž ” – tako se na primer zovu kreacije Karine Apeldorn. Poznata je po tome da ume da dočara pejzaže – ukusom i izgledom. Voli simetriju i različite forme. Ona je zapravo građevinski inženjer, ali je posle studija odlučila da se posveti svojoj strasti – poslasticama. U Minhenu je završila školu za kuvare.
Njen recept za uspeh glasi: klasični sastojci u prefinjenim kombinacijama. Ona voli da umesto šećera koristi biljke, voće i povrće. U svojoj najnovijoj kreaciji “Zimski pejsaž”, ona kombinuje klasični mus, a to je slatki penasti krem, sladoled, cikoriju, tropsko voće Rambutan i bosiljak. Na kraju još šećerna pena – i sve to filigranski dekorisano.
Gosti mogu da se opuste i uživaju bez griže savesti. Svi deserti Karine Apeldorn imaju samo oko 70 kalorija.
Radeći u inostranstvu stekla je iskustvo i znanje o različitim desertima sveta: “Austrija je vrlo tradicionalana, oni vole palačinke, carske mrvice, knedle. U Australiji se mnogo jedu torte a manje deserti. Vole i sladled. Francuska je veoma klasična, vole veoma slatke, vrlo teške deserte. Nemačka je više severnjački fokusirana, to su vrlo laki, i sveži deserti.”
Izvor: B92
Foto: PrintScreen