Verovatno ste već hiljadu puta do sada u filmovima i serijama američke i engleske produkcije videli keksiće u obliku malih čovečuljaka koji se tradicionalno prave za Božić. Zovu se džindžermeni, a evo kako možete da ih napravite…
Testo
Sastojci:
– 75 gr putera našečenog na ploške
– 2/3 šolje braon šećera
– 2/3 šolje gustog šerbeta (karamelizovani šerbet)
– 4 šolje brašna
– prašak za pecivo
– pola kašičice sode bikarbone
– 2 kašičice đumbira u prahu (mleveni đumbir)
– 1 kašičica cimeta u prahu
– 2 jaja, blago umućena
– šarene mrvice ili bilo šta drugo čime želite da dekorišete kolačiće
Glazura
Sastojci:
– 2 belanca
– 3 kašike prosejanog šećera u prahu
– 1 kašičica soka od limuna
– boje za kolače
Priprema:
Stavite puter, šećer i šerbet u tiganj i zagrejte na slaboj vatri. Mešajte dok se šećer ne istopi i sklonite sa vatre. Prebacite smesu u veću činiju i ostavite da se hladi oko 20 minuta.
Prosejte brašno, pomešajte ga sa praškom za pecivo, i dodajte mu sodu bikarbonu, đumbir i cimet. Pomešajte jaja sa puterom i sipajte brašno. Mešajte dok se testo ne ujednači. Prebacite ga na radnu površinu posutu sa malo brašna. Mesite lagano, oblikujući 2 pljosnata kruga. Prekrijte testo plastičnom kesom i ostavite da stoji u fružideru sat vremena.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Položite testo između dva lista papira za pečenje, pa razvucite testo na 5 milimetara debljine. Vadite modlom kolačiće i stavljajte ih na pripremljene plehove. Pecite svaku turu 10-15 minuta, dok testo ne potamni i postane čvršće. Kada su pečeni, izvadite kolačiće i pustite da se ohlade.
Napravite glazuru: Mutite belanca u činiji postepeno im dodajući šećer, i limunov sok na kraju. Ako želite, podelite smesu na pola, pa jednu polovinu podelite na više delova koje ćete obojiti raznim prehrambenim bojama. Ako nemate špric, izbušite sitnu rupu u uglu plastične kese za hranu, i sipajte sneg od belanaca. Dekorišite kolačiće, pospite ih mrvicama, i ostavite da se glazura osuši.
Savet više: Neka pre pripreme sve namirnice budu sobne temperature. Nemojte preterati sa mešenjem – ostavite testo da odstoji čim primetite da su sastojci dobro sjedinjeni. Većina ljudi prvi put prepeče kolačiće, misleći da nisu pečeni jer su meki – ne brinite, keksići će se stvrdnuti kada se budu ohladili. Da biste izbegli ovo, izvadite pleh iz rerne kada primetite da su ivice dobile braon boju i ostavite da se ohlade na plehu. Ako niste vešti, dekorisanje možete prethodno uvežbati na papiru za pečenje. Kolačice obavezno čuvajte na suvom i hladnom mestu, vlaga je njihov najveći neprijatelj.
Izvor: Superzena
Foto: Finecooking