Prhki keksići s džemom ili vanilice kao stvoreni su za slatki zalogaj nakon ručka ili za druženje uz kafu s prijateljima… A njihov dodatni plus u vreme višednevnih okupljanja jeste da njihova svežina traje nekoliko dana.
Prhki keksići s džemom
Sastojci:
– 500 g oštrog brašna
– 1 prašak za pecivo
– prstohvat soli
– 250 g putera
– 200 g šećera
– 1 celo jaje
– 3 tvrdo kuvana žumanca
– 1 kašičica ekstrakta od vanile
– džem od kajsije
Priprema:
1. Prosejte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte puter i izmešajte ga sa brašnom tako da dobijete smesu nalik krušnim mrvicama. Dodajte šećer, promešajte.
2. Dodajte jedno jaje, 3 kuvana žumanca, ekstrakt vanile i zamesite testo. Ako je previše mekano, dodajte još brašna ili, ako je previše tvrdo ili suvo, dodajte još jedno jaje.
3. Testo zamotajte u kesu ili plastičnu foliju i ostavite u frižideru pola sata.
4. Istanjite ohlađeno testo oklagijom, pa vadite modlama za keksiće različite oblike (npr. zvezdice).
5. Pecite testo desetak minuta na 180°C (dok ne dobije zlatnu boju na rubovima).
Pečene keksiće ostavite da se ohlade i lepite ih džemom od kajsija ili ih samo umačite u otopljenu čokoladu.
Keksiće posipajte šećerom u prahu. Mogu da stoje više dana, zatvoreni u posudi, i na sobnoj temperaturi.
Savet: ako želite, u testo možete da dodate začine (cimet, đumbir) ili sitno naribanu koricu limuna ili pomorandže.
Izvor: zadovoljna.hr
Foto: Pomoravka