Start Zanimljivosti Kulinarski rečnik: Šta su žilijen, konkase, klajster…?

Kulinarski rečnik: Šta su žilijen, konkase, klajster…?

ID-100205293

Možda ste vešti s kutlačom, ali niste baš sigurni šta treba da radite?

Ako imate neke nedoumice, evo malog kuvarskog rečnika:
Al dente – Italijanski izraz. Odnosi se na kuvanje testenine ili recimo pirinča koji su mekano kuvani ali se ipak osete pod zubima.
Aspik – pihtije ili želatinasta masa
Blanširati – Staviti neku namirnicu u kipuću vodu, izvaditi za manje od jednog minuta i zatim staviti u led. Nekom povrću ovako možemo pojačati boju a neko možemo lakše oljuštiti (paradajz, papriku…)
Bujon – Čorba u kojoj je kuvano meso ili povrće ili jedno i drugo zajedno. Koristi se kao osnova za mnoge soseve, supe i kuvana jela.
Gratinirati – Pojedina jela preliti sosom i narendati sir pa zatim staviti u rernu da se zapeče.
Flambirati – Zaliti neko jelo u toku pripreme alkoholom i zapaliti.
Kandirati – Ušećeriti. Uglavnom kada se radi o voću.
Žilijen – Sečenje na trakice ili rezance.
Sotiranje – Prženje mesa na vreloj masnoći
Konkase – iseckati na sitne kockice mesnati deo povrća, uglavnom se radi o paradajzu.
Klajster – brašno razmućeno u vodi. Koristi se kako bi se zgusnulo neko jelo.
Slajs – Seći na tanke kriške neku namirnicu. Uglavnom za kanapee ili slično.

Izvor: škola kuvanja Il Primo
Foto: Freedigitalphotos.net/rakratchada torsap