Možda ste vešti s kutlačom, ali niste baš sigurni šta treba da radite?
Ako imate neke nedoumice, evo malog kuvarskog rečnika:
• Al dente – Italijanski izraz. Odnosi se na kuvanje testenine ili recimo pirinča koji su mekano kuvani ali se ipak osete pod zubima.
• Aspik – pihtije ili želatinasta masa
• Blanširati – Staviti neku namirnicu u kipuću vodu, izvaditi za manje od jednog minuta i zatim staviti u led. Nekom povrću ovako možemo pojačati boju a neko možemo lakše oljuštiti (paradajz, papriku…)
• Bujon – Čorba u kojoj je kuvano meso ili povrće ili jedno i drugo zajedno. Koristi se kao osnova za mnoge soseve, supe i kuvana jela.
• Gratinirati – Pojedina jela preliti sosom i narendati sir pa zatim staviti u rernu da se zapeče.
• Flambirati – Zaliti neko jelo u toku pripreme alkoholom i zapaliti.
• Kandirati – Ušećeriti. Uglavnom kada se radi o voću.
• Žilijen – Sečenje na trakice ili rezance.
• Sotiranje – Prženje mesa na vreloj masnoći
• Konkase – iseckati na sitne kockice mesnati deo povrća, uglavnom se radi o paradajzu.
• Klajster – brašno razmućeno u vodi. Koristi se kako bi se zgusnulo neko jelo.
• Slajs – Seći na tanke kriške neku namirnicu. Uglavnom za kanapee ili slično.
Izvor: škola kuvanja Il Primo
Foto: Freedigitalphotos.net/rakratchada torsap