Sastojci:
Testo
500 g brašna
100 g margarina
80 g šećera
1 žumance
40 g kvasca
kora od jednog limuna
soli po ukusu
oko 200 ml vode
Fil
250 ml toplog mleka
250 g mlevenog maka
80 g šećera
1 kašika margarina
2 vanil-šećera
100 ml mleka
1 belance
Priprema:
Fil
1. Pomešati mak sa šećerom i vanil-šećerom, pa preliti toplim mlekom i dodati rastopljen margarin.
2. Belance ulupati u čvrst sneg, pa ga lagano umešati u prethodnu smesu.
Testo
1. U mlakoj vodi razmrviti kvasac sa malo šećera i ostaviti ga da nadođe.
2. Posebno pomešati brašno sa preostalim šećerom, dodati prstohvat soli, žumance, rendanu koru limuna i rastopljen margarin.
3. Zatim dodati nadošli kvasac i zamesiti glatko testo. Ostaviti testo da naraste.
4. Nadošlo testo razvući oklagijom na pravougaonik veličine 45×30 cm.
Finalni postupak
1. Testo premazati filom od maka i iseći na trake širine 5 cm.
2. Uviti jednu traku u krug, pa nastaviti uvijanje sa svakom narednom, obrazujući jednog velikog puža.
3. Puža staviti u okrugli pleh podmazan margarinom, pa peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.
Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net