Nema domaćice koja se bar jednom nije rasplakala dok je sekla crni luk. Pronašli smo pet saveta koji vam mogu pomoći, a nijedan ne podrazumeva da stavite naočare dok obavljate ovaj posao…
Kao glavni sastojak u skoro svim jelima, oljušten i iseckan crni luk nam je neophodan. Da posao seckanja ne bi doneo suze i mučninu, pronašli smo savete koji vam ga mogu olakšati.
Frižider
Pre nego što počnete da ljuštite crni luk, ostavite ga oko 15 minuta u frižideru.
Voda
Stavite luk u posudu s vodom, a potom ga seckajte.
Sirće
Delotvorno je u sprečavanju širenja enzima iz luka koji izazvaju suze.
Sveća
Zapalite sveću i stavite je pored daske na kojoj ćete seckati luk. Supstance koje se oslobađaju iz luka izgubiće se u plamenu.
Nož
Korišćenjem vrlo oštrog noža izbeći ćete mrvljenje luka što povećava oslobađanje enzima, odnosno supstanci koje vas teraju na plač.
Izvor: Magazin.hr
Foto: Freedigitalphotos.net/Stuart Miles