Start Glavna jela Meso Punjene paprike

Punjene paprike

punjene paprike final
Za 4 osobe priprema: 120 min.
Mrsno jelo

Sastojci:
– 8 srednjih paprika babura
– 2 veće crvene paprike
– 120 g pirinča
– ulje
– 650 g mlevene junetine
– 2 manje glavice crnog luka
– 2 šargarepe
– 2 kašike brašna
– 7 dl soka od paradajza
– mešavina začina

Priprema:
1. Paprike babure pažljivo izdubiti i očistiti od semena i peteljki.
2. Crni luk iseći na kockice, šargarepu izrendati na krupno rende.
3. Na malo ulja propržiti crni luk i šargarepu, a zatim dodati mleveno meso i pirinač, pa sve zajedno uz neprekidno mešanje kratko propržiti. Nastaviti sa dinstanjem dolivajući vodu po potrebi dok pirinač napola ne nabubri, a suvišna tečnost ne uvri. Pred kraj dinstanja dodati začine po ukusu.
4. Izdubljene paprike napuniti pripremljenim filom. Crvene paprike očistiti i iseći na krupnije kocke, pa njima zatvoriti otvore na punjenim baburama.
5. Posebno pripremiti sos. U šerpu sipati malo ulja pa dodati dve kašike brašna i kratko propržiti. Postepeno dolivati sok od paradajza uz neprekidno mešanje i kuvati dok ne proključa. Potom doliti vodu po potrebi da bi se dobio sos srednje gustine. Začiniti po ukusu.
6. Lonac nauljiti i u njega poslagati punjene paprike. Tokom kuvanja dolivati vodu po potrebi. Preliti ih sosom od paradajza da ogreznu i kuvati na umerenoj temperaturi dok ne omekšaju.

Arhiva: Bakina kujna