Sastojci
Za koru:
– 250 g mlevenog keksa
– 50 g margarina
– 1 dl soka od jabuke
Za krem:
– 1 kg jabuka
– 3 kašike šećera
– 1 kesica želatina
– 70 g šlaga
– 150 ml kisele vode
Za dekoraciju:
– 50 g šlaga
– 150 ml kisele vode
– 1 jabuka
– 3 kašike šećera
Priprema:
Kora:
1. Margarin otopiti na umerenoj temperaturi povremeno mešajući.
2. Za to vreme pomešati mleveni keks sa sokom od jabuka, a potom dodati rastopljeni margarin.
3. Smesu dobro promešati, staviti u kalup za torte i oblikovati rukama. Peći na 175°C stepeni 15-20 minuta.
Fil:
1. Jabuke oljuštiti, narendati i kuvati sa šećerom dok ne nastane gusta smesa, a višak tečnosti ne ispari. Ostaviti da se sasvim ohladi.
2. Šlag penasto umutiti sa kiselom vodom, a želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice, pa ga sjediniti sa šlagom.
3. Zatim šlag sa želatinom umešati u ohlađenu smesu od jabuka i lagano promešati.
Finalni postupak:
1. Jabuku iseći na kriške i karamelizovati sa šećerom.
2. Šlag umutiti sa kiselom vodom.
3. Na koru staviti fil, poravnati i ostaviti na hladnom 1-2 sata. Izvaditi iz kalupa, premazati šlagom, a odgore poređati karamelizovane jabuke.
Recept Iren Kiš iz Bačke Topole
Arhiva: Pošalji recept