Start Deserti Pite Heljdina pita s makom

Heljdina pita s makom

heljdina pita s makom
Sastojci:

– 500 g heljdinih kora za pitu
– 2 jajeta
– 1,5 čaša (od 2 dl) šećera
– 1 čaša ulja
– 1 čaša kiselog mleka ili jogurta
– 100 g mlevenog maka
– 50 g mlevenih oraha
– rendana kora od limuna
– 1 prašak za pecivo

Priprema:

1. Umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje, kiselo mleko ili jogurt, prašak za pecivo i koru od limuna.
2. U smesu lagano umešati mak i orahe.
3. Preko jedne kore premazati fil od maka, preklopiti je drugom korom, te i nju premazati filom. Čvrsto uviti u rolat.
5. Postupak ponavljati dok se ne utroši sav materijal. Rolate poređati u pleh i prekriti ih krpom i ostaviti da odstoje 10-12 sati (najbolje preko noći).
6. Sutradan peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta ili dok ne porumeni.

*Ukoliko se pita pravi od običnih kora, trebalo bi udvostručiti materijal za fil.

Recept Dobrosave Petrović iz Niša

Arhiva: Torte i kolači