Šta to uvek ima neparan broj zrna, koja hrana ne može nikad da se pokvari, koja grickalica je jedan od sastojaka dinamita i još 22 neverovatne tajne iz kuhinje otkrijte odmah!
1. Mlečnu čokoladu je izumeo Danijel Piter, a koncept je prodao svom komšiji Henriju Nestleu (Nestlé).
2. Perece imaju karakteristični oblik koji simboliše prekrštene ruke u molitvi.
3. Tri četvrtine uhvaćene ribe se pojede, a ostatak se koristi za proizvodnju sapuna, lepka, margarina i đubriva.
4. Da bi napravile jedan kilogram meda, pčele moraju da posete četiri miliona cvetova, pri čemu pređu razdaljinu kao da oblete planetu četiri puta!
5. Posle paradajza, banana je najpopularnije voće u svetu.
6. Postoji više od 10.000 vrsta paradajza.
7. Ako se pojede u većim količinama, muskatni oraščić može da izazove halucinacije.
8. Tokom srednjeg veka, šećer je bio luksuzna namirnica, čak devet puta skuplja od mleka.
9. Više od 90% ulovljene ribe upeca se na severnoj hemisferi.
10. Vino se prodaje u zatamnjenim bocama, jer se kvari kada je izloženo svetlosti.
11. Godišnje širom sveta pojede se oko milijardu puževa.
12. Svih 13 minerala potrebnih čoveku za život mogu se naći u alkoholnim pićima.
13. Kečap se u 19. veku koristio kao lek protiv dijareje, između ostalog.
14. Veruje se da je čaj slučajno otkrio kineski car 2737. godine pre nove ere, kada je vetar naneo lišće u lonac ključale vode.
15. Amerikanci jedu duplo više mesa od Evropljana, čak više od pedeset kilograma po osobi godišnje.
16. Francuzi godišnje izvezu 140 miliona boca šampanjca, a za lokalnu upotrebu proizvode dodatnih 180 miliona boca.
17. Poznato je da vitamin A sprečava “noćno slepilo”, a šargarepe su bogate njime. Jedna sadrži više od 200% preporučene dnevne količine ovog vitamina.
18. Luk, jabuka i krompir imaju isti ukus. Razlike koje osetimo, prouzrokovane su njihovim pojedinačnim mirisima.
19. Jabuke plutaju, jer u sebi sadrže 25% vazduha.
20. Kupus sadrži 91% vode.
21. Za varenje celera potrebno je više kalorija nego što sam celer sadrži u sebi.
22. Kukuruz uvek ima neparan broj zrna.
23. Med je jedina hrana koja se nikada neće pokvariti.
24. Kikiriki je jedan od sastojaka dinamita.
25. Kastoreum, koji se u proizvodnji slatkiša i peciva koristi da da aromu vanile, zapravo je materija koju dabrovi ispuštaju kroz analni otvor, a služi da obeleže teritoriju.
Izvor: Prva TV
Foto: Freedigitalphotos.net