Pevač Stefan Petrušić je rođen 1989. godine u Smederevu, a svoje detinjstvo proveo je u Smederevskoj Palanci gde završava osnovnu i srednju školu. Pamtimo ga kao učesnika pete sezone jednog od najpoznatijih takmičenja pevača amatera “Zvezde Granda” na kojem je posle baraža, zasluženo odneo titulu najtalentovanijeg mladog pevača. Nakon takmičenja, pojavio se i na Grandovom festivalu gde je zajedno sa Gocom Tržan otpevao duet “U tebe mi ne diraj” i zauzeo 3. mesto. Usledio je i pop festival u Novom Pazaru gde je zajedno sa Naturno bendom, zahvaljujući publici, zauzeo zasluženo prvo mesto. Za ovog skromnog momka kažu da je naslednik Ivana Milinkovića što iznova svojim talentom i dokazuje. Stefan nije čest gost u kuhinji, ali ponekad ga neko jelo inspiriše pa odluči da ga sam napravi.
Da li voliš da kuvaš i kako se snalaziš u kuhinji?
– Ja sam po prirodi veoma znatiželjan tako da me s vremena na vreme inspiriše neko jelo koje sam probao da i sam napravim. Moram da napomenem da to nije baš tako često, ali prilično se dobro snalazim u kuhinji.
Koja hrana te podseća na detinjstvo i da li si kao mali bio izbirljiv?
– Kao dete sam bio jako izbirljiv i imali su prilično velike muke sa mnom. Postoji jedna anegdota da sam kad god bi mama spremala špagete istrčavao na terasu i pozivao kompletno društvo na ručak. Dobar deo detinjstva sam proveo kod dede u Crnoj Gori tako da nikada nisam zaboravio miris i ukus suve pršute i svežeg domaćeg hleba.
Omiljeni restoran, preporuka
– Moj omiljeni restoran je “Salaš” u Zemunu koliko zbog dobre i ukusne hrane toliko i zbog mirne i prijatne atmosfere. Spremaju se jela domaće kuhinje tako da ne bih ništa posebno izdvajao jer je sve preukusno.
Kada si u inostranstvu, koje restorane posećuješ i šta jedeš?
– Kada sam u inostranstvu uglavnom idem u restorane koje mi preporuče moji prijatelji i trudim se da odaberem neki tradicionalni specijalitet te zemlje. Na primer, u Mađarskoj sam probao njihov čuveni gulaš koji zaista probudi sva čula, a u Italiji naravno njihove
čuvene paste.
Da li vodiš računa o ishrani?
– Rekoh već da sam jako izbirljiv i veoma vodim računa o ishrani koja se bazira na dosta svežeg voća i povrća i naravno kuvanim jelima. Moja mama i tetka se zaista mnogo trude da uvek budu zastupljena različita jela koja su uvek sveže pripremljena.
Omiljena kuhinja
– Moja omiljena kuhinja je prvenstveno naša, a najviše volim punjenu papriku i pasulj. Pomenuo bih i italijansku jer jako volim špagete i paste.
Slani ili slatki specijaliteti?
– Više volim slane specijalitete, a od slatkiša najviše palačinke sa kremom.
Da li postoji nešto što nikada ne bi pojeo?
– Nikada ne bih probao insekte koji neki narodi koriste u ishrani.
Podeli sa nama omiljeni recept:
– Punjena paprika-
– Na ulju propržiti sitno seckanu slaninu i dodati crni i beli luk, kasnije i narendanu šargarepu i celer i ostaviti da se dinsta.
– Dodati oko pola kilograma mlevenog mesa i pržiti, a zatim i opran pirinač. Začiniti smesu za punjenje po ukusu.
– Smesom puniti paprike i zatvoriti ih kolutovima krompira ili komadima svežeg paradajza. – Napunjene paprike ređati uspravno u šerpu i preliti ih vodom, a zatim kuvati nekih dvadesetak minuta. Pri kraju ih zaliti paradajz sosom i ostaviti da još malo krčkaju.
– Na kraju ih zapeći u rerni na oko 200 stepeni.
Prijatno!
Autor: Jasmina Jovičić
Foto: Fejsbuk