Da bi hamburger bio zdrav prvo i osnovno, izbegavajte majonez (kalorijska bomba), kečap (krcat je šećerima), topljeni sir (često sadrže dodatne hidrogenirane masti) i belo pecivo, a birajte sos od paradajza, senf, sveži luk, sveži paradajz, integralni ili proteinski hleb sa semenkama, maslinovo ulje i zelenu salatu. Ako hamburger želite sa sirom, bolji izbor bi bila mocarela ili neki drugi blagi, mladi sir.
Umesto mešanog junećeg i svinjskog mlevenog mesa za pljeskavicu, prednost dajte ćuretini ili čistoj junetini. Nekima odgovara i konjsko meso, jer sadrži malo masti, ali ima poseban ukus.
Povećajte količinu zelene salate u hamburgeru i kombinujte je uz mladi spanać, radič, mladi luk, vlašac, rukolu jer svaki ovaj dodatak može na svoj način da obogati sadržaj vitamina, minerala i vlakana za lakše varenje hamburgera.
Proteinski posni hamburger
– Dve kriške proteinskog ili raženog hleba
– jedan paradajz
– pola praziluka
– deset grama rukole
– četiri masline
– kašičica pesto sosa
– 30 grama mocarela sira
– šest listova bosiljka
– 85 grama juneće posne pljeskavice
– tri lista zelene salate
Sočni voćni hamburger
– Ćureća pljeskavica (90 grama)
– Dve kriške heljdinog peciva
– Dve krupno rezane kriške narandže, sočni srednji deo
– Velika šaka potočarke
– Jedan prst širine vlašca, sitno seckanog
– Pet izdrobljenih, kratko prženih badema
– Sremski blagi sir
– Pola kašičice maslinovog ulja
– Krastavci, tanko nanasečene ploške
*Sitno naseckani vlašac i sitno mlevene bademe umiešajte s maslinovim uljem i premažite pecivo. Umesto listića sira stavite ploške narandže i prženu pljeskavicu od ćurećeg mesa u sredinu.
Humus hamburger
– 50 grama kockica starog svhog integralnog hleba
– 50 grama sira vurde
– Tri kašike seckanog luka
– Maslinovo ulje
– Jedno jaje
– Biber, so
– Četvrtina paprike, sitno naseckane
– Pola tikvice, nasečene na kockice
– Jedna kašika suvih pšeničnih klica
– Jedna kašika mrvica od integralnog hleba
– Osam listova zelene salate
– Jedna kašika humusa
*Jaje umutite sa začinima, pospite po kockicama hleba i ostavite da upije desetak minuta. Dodajte sir i seckano povrće, sve dobro izmešajte i pustiti nekoliko minuta pre oblikovanja. Pecite na maslinovom ulju do zlatne boje.
Izvor: Ordinacija.hr
Foto: Freedigitalphotos.net/rakratchada torsap