Za 8 osoba priprema: 40 min.
Mrsno jelo
Pečenje: 45 min.
Sastojci:
Za koru:
– 250 g margarina
– 250 g šećera u prahu
– 5 jaja ulje
– 5 kašika brašna
– rendana kora od 1 limuna
– 300 g višanja
– 150 g mlevenog keksa
– prstohvat cimeta
Za fil:
– 5 jaja
– 5 kašika šećera
– 5 kašika mlevenih oraha
Za posipanje:
– 100 g šećera u prahu
ISPROBAJTE I… Crni kolač s višnjama
Priprema:
Kora:
1. Umutiti margarin sa šećerom u prahu i žumancima.
2. Dodati 5 kašika brašna i rendanu koru od jednog limuna i miksati da bi se dobila ujednačena smesa.
3. Belanca umutiti u čvrst sneg, sjediniti sa prethodnom smesom i polako promešati varjačom.
4. Višnje uvaljati u mešavinu mlevenog keksa i cimeta.
5. Odgovarajuću tepsiju nauljiti, posuti brašnom i sipati u nju smesu za koru. Staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 180°C. Kada je kora upola pečena, izvaditi je iz rerne i posuti višnjama uvaljanim u keks i cimet. Vratiti u rernu i nastaviti sa pečenjem dok se porumeni.
Fil:
1. Posebno umutiti žumanca sa šećerom, dodati mlevene orahe i sneg od belanaca, te polako promešati varjačom.
2. Pripremljeni fil, pred kraj pečenja, sipati preko kore i nastaviti sa pečenjem dok ne porumeni.
Finalni postupak:
1. Pečeni kolač ostaviti da se ohladi, posuti šećerom u prahu i iseći na manje kocke.
Arhiva: Bakina kujna
Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net