Start Predjela Pite Katmer kore sa koprivom

Katmer kore sa koprivom

kore sa koprivom

Za 6 osoba priprema: 90 min.
Mrsno jelo
Mirovanje: 35 min.
Pečenje: 50 min.

Sastojci:
– 700 g mekog brašna
– 250 g margarina
– 300 g sitnog sira
– 300 g koprive
– 2 jajeta
– 50 g svežeg kvasca
– 150 ml mleka
– 3 dl vode
– 1 kašičica šećera
– so

Priprema:
1. Sjediniti mlako mleko, izmrvljeni kvasac, šećer i kašičicu brašna pa promešati i ostaviti da nadođe.
2. U vanglicu za mešenje sipati polovinu brašna pa dodati so i promešati. Potom sipati nadošao kvasac, mlaku vodu i dobro izmešati. Postepeno dodavati preostalo brašno uz neprekidno mešenje dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe.
3. Posebno pripremiti fil. Koprivu prokuvati a potom je ocediti i iseckati. Sjediniti seckanu koprivu sa jajima i sitnim sirom pa dobro izmešati i začiniti po ukusu.
4. Margarin otopiti.
5. Nadošlo testo podeliti na devet jednakih jufki. Jufke istanjiti u krug veličine tepsije.
6. Okruglu tepsiju premazati otopljenim margarinom pa u nju staviti istanjenu koru. Premazati je margarinom te isti postupak ponoviti još jednom. Staviti treću koru ali nju premazati polovinom fila. Isti postupak filovanje ponoviti još jednom (ostatak fila naneti na šestu koru). Zatim opet naslagati preostale prazne kore premazane margarinom.
7. Filovanu pitu iseći na kocke pa gornju koru premazati margarinom. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C 50 min

Recept Ljiljane Stanković iz Niša.

Arhiva: Bakina kujna