Džejmi Oliver savetuje kako biti racionalan i ekonomičan u kuhinji…
Sitne cake u kuhinji mogu da vam uštede bogatstvo. To najbolje zna Džejmi Oliver, koji kaže – Najkorisnije povrće koje morate imati u zamrzivaču je spanać, pasulj, kukuruz šećerac, brokoli i karfiol. Zato, ako vrednujete njegovo ime i delo prosudite da li su njegovi saveti, koje u nastavku teksta možete pročitati, vrede.
Pripremati svoje mešavine začina koštaće vas otprilike za trećinu manje od kupovne cene. Za mešavinu italijanskih začina u posudi pomešajte četiri kašike semenki koromača, dve kašike suvog origana, sušenu ljutu papričicu, dve kašike semenki korijandera, kašiku crnog bibera i kašiku morske soli. Mešavinu stavite u blender i sameljite. Možete dodati i sitno izrendanu koru od limuna. Sipajte ulje u posudu. Mešavinu možete iskoristiti za piletinu, svinjetinu i pečeno povrće.
Ne zaboravite da celo pile košta manje nego kada kupujete delove. Isecite ga i zamrznite.
Ako želite da dobijete hrskavu pileću kožicu bez prženja i masnoća, u blender stavite komade starog hleba, ruzmarin, beli luk, so i biber i malo maslinovog ulja. Od tri-četiri kašike brašna i malo vode napravite lepljivu pastu. Piletinu marinirajte u ulju i sirćetu i pecite u rerni na 190°C oko 20 minuta. Uvaljajte je u pripremljenu pastu i prezle. Pecite je još 40 minuta dok ne postane hrskava.
Male i oštećene jabuke će vam poslužiti za pripremu domaćeg sirćeta. Očistite ih i isecite oštećene delove, a onda sameljite. Ukoliko koristite manju količinu, možete da ih izrendate. Stavite ih u posudu i čvrsto stegnite i držite na toplom. Posle tri dana sipajte u jabuke malo mlake vode. Prekrijte posudu gazom i neka odstoji 20 dana. Procedite sirće i sipajte u flaše, pa čvrsto zatvorite. Možete dodati aromu dodavanjem belog luka, đumbira, nane, čili papričicama, bosiljkom ili celerom, pa čak i voćem poput malina, kupina, borovnica ili ananasa.
Hrskavi hleb
Odličan način na koji možete da iskoristite stari hleb je pripremanje kockica hleba s ukusom sira. Uzmite pola lepinje ili somuna, iskidajte na delove i stavite na poslužavnik. Poprskajte maslinovim uljem i pospite narendanim sirom i ruzmarinom. Pecite hleb 15 minuta u rerni dok ne postane hrskav.
Višak papričica čuvajte u soli
Ako vam treba samo polovina ili tri četvrtine papričice, ostatak s peteljkom umočite u šoljicu soli. Možete i da ih osušite – tako će dobiti intenzivniji ukus.
Štedi novac, ali i vreme
Napravite jelovnik i obroke planirajte nedelju dana unapred. Ono što je ostalo od ručka možete da iskoristite za večeru ili sutrašnji ručak. Moča koja je ostala od pečenja može da posluži kao osnova za sutrašnje jelo.
Zamrznite sireve
Možete da zamrznete i ostatke sireva. Samo ih izrendajte i stavite u plastičnu kutiju i iskoristite ih za sosove, zapečena jela i zalogaje s lisnatim testom.