Sastojci:
Za testo:
– oko 500 g brašna
– 1 kvasac
– 1 kašičica šećera
– 100 g margarina
– 2 dl mleka
– 1 dl vode
– 1 jaje
– malo soli
Za fil:
– 100 g rendane čokolade za kuvanje
Ostalo:
– 1 jaje za premaz
– šećer u prahu za posipanje
Priprema:
1. U mlakoj vodi razmrviti kvasac sa šećerom i ostaviti ga da nadođe.
2. Za to vreme pomešati brašno sa omekšalim margarinom, dodati jaje, so i mleko.
3. Na kraju dodati nadošli kvasac i zamesiti glatko testo. Ostaviti ga da nadođe oko sat vremena.
4. Zatim nadošlo testo premesiti i podeliti ga na dva dela.
5. Jedan deo testa razvući oklagijom u pravougaonik na debljinu oko 0,5 cm i posuti polovinom rendane čokolade.
6. Uviti rolat i oštrim nožem Lepezice sa čokoladom popreko seći na veće štrudlice.
7. Svaku štrudlicu popreko zaseći nožem, ali ne do kraja, tako da se dobije lepeza. Postupak ponoviti sa preostalim testom.
4. Lepezice ređati u podmazan pleh, premazati ih umućenim jajetom i peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta ili dok ne porumene.
5. Pečene lepezice posuti šećerom u prahu.
Recept Adilje Hodže iz Subotice.
Arhiva: Torte i kolači