Za 8 osoba
Priprema: 45 min.
Mrsno jelo
Mirovanje: 50 min.
Pečenje: 45 min.
Sastojci:
Za testo:
– 600 g mekog brašna
– 25 g svežeg kvasca
– 1 kašičica šećera
– 1 dl ulja
– 2 žumanceta
– 1/2 kašičice soli
– 2 dl mleka
– 1 jaje
Za fil:
– 500 g punomasnog sitnog sira
– 2 dl pavlake so
– 2 žumanceta
Priprema:
Testo:
1. U dublju posudu sipati mlako mleko pa dodati izmrvljeni kvasac, šećer i kašičicu brašna. Dobro izmešati i ostaviti da nadođe.
2. U vanglicu za mešenje sipati polovinu brašna pa dodati nadošao kvasac, žumanca, ulje i so. Ručno izmešati pa postepeno dodavati preostalo brašno neprekidno meseći dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti da nadođe.
Fil:
1. Sjediniti sitni sir sa pavlakom i žumancima. Dodati malo soli po ukusu te izmešati da bi se dobila ujednačena smesa.
Finalni postupak:
1. Nadošlo testo premesiti i oblikovati u dve jufke.
2. Uzeti jednu jufku pa je istanjiti pomoću oklagije u pravougaonik debljine 7 mm. Premazati ga polovinom fila od sira i urolati. Na isti način oblikovati još jednu štrudlu.
3. Tepsiju nauljiti i posuti brašnom pa složiti u nju štrudle. Premazati ih umućenim jajetom i peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumene.
Arhiva: Bakina kujna